Meningsløse medarbejderudviklingssamtaler

10-08-2010
1 min.

Næsten hver anden medarbejder mener ikke, at medarbejderudviklingssamtaler (MUS) bidrager positivt til arbejdssituationen.

Det viser en undersøgelse, som den norske rekrutteringsvirksomhed Xtra Personell har gennemført blandt 1.215 norske medarbejdere.

Og de mange værdiløse MUS kommer ifølge ukeavisenledelse.no ikke bag på Bård Kuvaas, professor ved Institutt for Ledelse og Organisasjon ved Handelshøyskolen BI, der selv har forsket i medarbejderudviklingssamtaler og deres udbytte.

Ifølge Bård Kuvaas får medarbejdere, der i forvejen har en god relation til chefen, mere ud af medarbejderudviklingssamtaler end andre. Men er forholdet til lederen som udgangspunkt dårligt, kan medarbejderudviklingssamtalen gøre ondt værre.

Søren Frimann, lektor i kommunikation ved Aalborg Universitet, har også forsket i MUS, og han er helt enig med sin norske kollega.

”Hvis der er en positiv relation og en enighed om arbejdets karakter, kan en MUS være udviklende. Men er der et misforhold i interesser og relation, så kan det meget nemt svinge over i en konfliktpræget samtale,” siger Søren Frimann.

Og så er han som udgangspunkt ikke fortaler for lange statiske skemaer i forbindelse med MUS.”Det bliver nemt sådan, at man starter det samme sted hver gang og med det, man allerede ved, og så er faren, at man aldrig når til det væsentlige,” siger Søren Frimann.

Men det helt afgørende for en god MUS er chefen, pointerer han.

”Chefen skal have store ører og stille hv-spørgsmål. I de MUS-samtaler, jeg har fulgt, går det galt, når chefen ikke har store ører,” siger Søren Frimann.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.