Kreativitet hjælper dimittender i job

11.8.2010

af

I starten går de fleste nyuddannede efter opslåede stillinger, men der skal ikke mange afslag til, før dimittender på jobjagt går mere alternativt til værks.

Ledigheden er desværre stadig høj blandt dimittender, men til gengæld er de hurtige til at finde alternative jobsøgningsmetoder, når de finder ud af, at de opslåede stillinger er meget svære at komme i betragtning til. Det viser erfaringerne fra samtaler med 650 dimittender, som DJØF har gennemført.

Dimittenderne beretter om, hvordan de finder specialdesignede praktikstillinger, andre – især de handelshøjskoleuddannede – tager springet og starter egen virksomhed, og nogle læser artikler om virksomheder, der vil til at satse på nye områder, hvilket giver anledning til at sende en uopfordret ansøgning, fortæller Bodil Gavnholt, chefkonsulent i DJØF.

Kreativiteten fejler bestemt ikke noget, men specielt nogle dimittender har brug for at være ekstra kreative i jobsøgningen. Det gælder fx dem, der ikke har et jura- eller økonomistudie bag sig, og især også dem, der ikke har haft studierelevant arbejde.

”Vores erfaring viser, at studierelevante job på cv’et er et stort plus, når arbejdsgiverne skal vælge kandidater ud – for det meste også et meget større plus end høje karakterer og et studie gennemført på normeret tid. Mange bliver ansat det sted, de har arbejdet under studietiden, ellers giver det dem et godt netværk, som de kan bruge, når de søger job,” siger Bodil Gavnholt.

Men for dem, der ingen studierelevant joberfaring har, kan praktik eller jobtræning være vejen til et job, viser erfaringerne fra de 650 dimittender i DJØFs undersøgelse.

”Det er selvfølgelig en mere kringlet vej, men det hjælper klart i forhold til at få et rigtigt job på sigt. Man skal selvfølgelig bare sikre sig, at man ikke kommer til at sidde og taste i et hjørne, men får noget praktisk erfaring, som man kan bruge i den videre jobsøgning,” siger Bodil Gavnholt.

Og endnu et råd fra hende lyder:

”Brug tid på at blive klar over, hvad du vil, og hvad du ikke vil, hvad du er god til, og hvad du ikke er god til. Det er alt andet lige nemmere, når man har haft et studierelevant arbejde og allerede har prøvet sig selv af som djøfer. Og så skal du gå i gang med jobsøgningen i god tid, inden du dimitterer.”

Nedenfor fortæller fire djøfere, hvordan det er lykkedes dem at finde job som nyslåede kandidater.


Sådan fik de jobbet

Mikkel Larsen, dimitterede som cand.scient.pol. i juli sidste år. Fik aftale om ansættelse i kommunalt løntilskudsjob hos Elitesportsakademi Aarhus umiddelbart efter. Blev fastansat som projektmedarbejder i en deltidsstilling samme sted efter et halvt år. Er sideløbende ansat som landstræner for sprinter- og hækkeløbslandsholdet.

Hvordan fik du jobbet?

”Fordi jeg også har mit landstrænerjob, var jeg på udkig efter et deltidsjob og en arbejdsgiver, der havde forståelse for, at jeg i perioder ikke arbejder så meget og til gengæld arbejder meget i andre. Derfor gik jeg bevidst efter et løntilskudsjob, hvor jeg fik mulighed for at bevise, at jeg er en god arbejdskapacitet, selvom jeg ikke arbejder på fuld tid.”

Hvad er dit råd til dimittender på jobjagt?

”Min erfaring er, at det handler om at være fremme i skoene selv. Jeg har brugt mit netværk til at få åbnet en dør ind til min nuværende arbejdsgiver. Jeg fik min chef fra mit landstrænerjob til at ringe og anbefale mig.”

Solvej Mårtensson, dimitterede som scient.san.publ. sidste sommer. Blev ansat som forskningsassistent på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed (FCFC) under Region Hovedstaden en måned inden, hun blev kandidat.

Hvordan greb du jobsøgningen an?

”I foråret satte jeg mig og skrev ned, hvad jeg gerne ville arbejde med og nåede frem til kvalitetsudvikling og social ulighed. Så gik jeg i gang med at google for at finde ud af, hvilke organisationer og personer der arbejder med de områder. På den måde fandt jeg frem til, at der var ansat en ny professor på FCFC, som netop har de to områder som speciale. Jeg sendte hende en mail med mit cv, blev inviteret til samtale og fik jobbet som forskningsassistent. Og efter sommerferien starter jeg på et ph.d.-forløb.”

Hvad er dit råd til dimittender, der skal i gang med at søge job nu?

”Man skal ikke være bange for at kontakte dem, som arbejder med det, man synes, er spændende. De bliver altid glade for, at andre interesserer sig for deres område.”

David Olesen, dimitterede sidste år som cand.merc.jur. Har målrettet specialiseret sig i selskabsskatteret og transfer pricing  under studiet.

Hvordan greb du jobsøgningen an?

”Først og fremmest ved at netværke. Jeg havde nogle kontakter hos KPMG og fik også et visitkort fra min censor fra SKAT, men det var midt under krisen, så der var ikke umiddelbart noget. Så søgte jeg en stilling som transfer pricing manager hos Novo Nordisk, hvor jeg tænkte, at jeg nok ikke fik dét job, men at der måske kunne blive et andet job. Jeg fik afslag, men blev ringet op af deres koncernskattechef, der havde set min ansøgning, og syntes, at jeg havde en spændende profil, så han ville kontakte deres revisionsfirma PricewaterhouseCoopers. Og her er jeg ansat i dag.”

Hvad er dit råd til dem, der skal ud på jobmarkedet nu?

”At være målrettet, for jo skarpere en profil man har, jo bedre indtryk får arbejdsgiverne. Og så skal man sørge for at få nogle kontakter og ikke lade sig skræmme af folk, selvom de har en høj stilling. Man skal være åben og imødekommende, så husker de én bedre.”

Cecilie Thorsmark, dimitterede som cand.merc. i november sidste år. Skrev speciale om sin nuværende arbejdsplads Danish Fashion Institute og blev efterfølgende tilbudt at skrive en konsulentopgave om Danish Fashion Institute. Derefter blev hun opfordret til at søge en opslået stilling som personlig assistent for direktøren samme sted.

Hvordan fik du dit job?

”Først og fremmest ved at være målrettet og vide, hvad jeg gerne ville – nemlig at arbejde med mode på brancheplan – og dernæst tage de nødvendige skridt og rigtige valg for at opnå det. Derfor valgte jeg at skrive speciale om branchen, hvilket førte til, at jeg interviewede min nuværende chef, direktøren i Danish Fashion Institute. Den viden, jeg har fået om modebranchen generelt og Danish Fashion Institute specifikt, resulterede i, at jeg blev hyret til en ekstern konsulentopgave om organisationen. Da jeg havde afleveret opgaven, blev jeg opfordret til at søge min nuværende stilling – en stilling, som jeg heldigvis fik! Så målrettethed kombineret med netværk, en smule held og selvfølgelig en god portion flid har været afgørende for mig.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet