Den virkelige verden vinder

24-08-2010
3 min.

Efter otte år i Folketinget for Socialdemokraterne begyndte Pernille Blach Hansen at overveje, hvordan hun kunne arbejde med politik på andre måder.

Bag kommuneforvaltningens mursten på Laksetorvet i Randers sidder Pernille Blach Hansen, direktør for Miljø og Teknik, der trods en politisk kometkarriere valgte at sige farvel til et liv i Folketinget til fordel for et liv som anonym embedsmand.

”For mig var tiden inde til at søge nye udfordringer. Jeg ville ikke låses fast i en bestemt bås og ville egentlig også gerne bruge min uddannelse på en anden måde. Jeg begyndte at overveje, om jeg kunne spille en anden rolle på den politiske bane. Det gør jeg så nu som direktør i Randers Kommune med ansvar for 300 medarbejdere,” siger den tidligere folketingspolitiker.

Kort vej fra beslutning til handling

Arbejdsopgaverne har ændret sig radikalt fra at træffe politiske beslutninger på landspolitisk niveau til at implementere og løse konkrete sager med direkte betydning for kommunens borgere. Det har givet Pernille Blach Hansen en stor faglig tilfredsstillelse, fordi hun nu har fingrene i noget, der rykker med det samme:

”Hvis politikerne beslutter at bruge fx 20 millioner kroner på energibesparende projekter i skolerne, ser vi resultaterne året efter. Fra beslutning til udførelse er vejen pludselig blevet meget kort. Det giver en stor tilfredsstillelse i forhold til før, hvor jeg var med til at træffe mere overordnede og principielle politiske beslutninger, som jeg tit ikke så mere til, når de var vedtaget i Folketinget.”

Oversætter og afkoder

I sin nye rolle på den politiske arena har Pernille Blach Hansen stor gavn af, at hun har erfaring fra begge sider af bordet. Hendes kendskab til det politiske system gør hende til en eminent afkoder og oversætter af budskaber mellem embedsværket og de kommunale politikere:

”Min kasket er drejet en halv omgang. Når jeg læser en mødedagsorden, gør jeg det også med modtageres briller: Hvis man var politiker, hvilke oplysninger ville man ønske sig til de enkelte punkter? Og når politiske beslutninger er truffet, er det en vigtig opgave for mig at formidle til medarbejderne, hvilken tænkning der ligger til grund for de politiske tilbagemeldinger.”

Slut med Ekstra Bladet

Størst af alle forandringer har dog været den lettelse ikke længere at være en offentlig person:

”På det personlige plan savner jeg på ingen måde at blive vækket af journalister med sager, jeg skal forholde mig til i Radioavisen klokken 6 – og heller ikke et opkald fra Ekstra Bladet klokken 23, fordi jeg skal kommentere, hvad en kollega nu har gjort eller sagt. En politiker har aldrig fri. Jeg nyder, at jeg kan gå til sport med mine børn, gå ud at handle eller tage til en fest uden at tænke på, hvem eller hvad jeg nu skal forsvare eller stilles til ansvar for.”

Skiftet fra at være en offentlig person med politiske holdninger til at være en mere anonym embedsmand i det kommunale landskab, har Pernille Blach Hansen været meget bevidst om. Hun brugte tid og kræfter på at tænke over, hvordan skiftet skulle håndteres:

”Jeg ville prøve noget andet end at være politiker på fuld tid. Jeg var ikke i tvivl, og min beslutning var klar.”

Kommunens klare hierarki

Skiftet fra ledelse i et politisk parti til en kommunal organisation har også givet Pernille Blach Hansen nye erfaringer med ledelse:”I et politisk parti er alle i princippet lige, da alle er valgt på lige vilkår. Medlemmerne har deres egne holdninger og er på mange punkter selvstyrende og nærmest autonome. I en kommune er man leder i et eksisterende hierarki, hvor der er en meget mere klar og accepteret kompetence- og opgavefordeling. Til gengæld er ledelsesopgaven på andre måder mere kompleks her, fordi organisationen er større med flere ledelsesniveauer.”

Når alle Pernilles Blach Hansens overvejelser om jobskift opsummeres, er hun ikke i tvivl om, hvilket råd hun vil give til andre på profilerede politiske poster, der går med overvejelser om nyt job:

”Prøv det. Den virkelige verden vinder ved nærmere bekendtskab!”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.