Høj uddannelse giver ikke høj løn

08-06-2010
2 min.

Jurister og økonomer i den offentlige sektor har et løngab på knap 30 procent til kollegerne i den private sektor. For i det offentlige er lønnen høj i bunden og lav i toppen.

Hovedparten af de offentligt ansatte grupper med korte og mellemlange uddannelser er lønnet lige så godt som i den private sektor, med akademikerne som den store undtagelse. For jurister og økonomer er der et løngab på knap 30 procent til det private.

Det påviser Lønkommissionens rapport – uanset at dens mange tabeller bliver vægtet højst forskelligt afhængigt af, hvem der er læseren.

Lars Qvistgaard, formand for DJØFs Overenskomstforening, fastslår:

”Lønkommissionen afliver myten om, at de lavest lønnede i den offentlige sektor er meget lavt lønnede. Det er de ikke. Der er tværtimod for lidt spredning mellem højt og lavt uddannede. Der er ikke noget merafkast ved en høj uddannelse og slet ikke, når vi tager alt vores uregistrerede merarbejde med.”

Lønkommissionen beskriver det på den måde, at der er kortere mellem top og bund på lønfronten i den offentlige sektor end i den private sektor.

”Hvis den offentlige sektor også fremadrettet skal kunne rekruttere og fastholde de skarpeste djøfere uanset køn, er vi nødt til at ændre på den måde, lønnen bliver dannet i det offentlige,” siger Lars Qvistgaard.

Skal bruges ved OK-11

OK-11 står for døren, kassen er tom, og djøfernes løngab til deres private kolleger bliver næppe dét, arbejdsgiverne kaster sig først over.

Men derfor kan djøferne alligevel bruge rapporten som skyts ved OK-11, understreger Lars Qvistgaard.

”Den påviser, at dét, der løfter djøfernes løn i den private sektor, er, at der er en langt større løndifferentiering mellem uddannelsesgrupperne her. Det skal vi bruge til at få sat en proces i gang i den offentlige sektor.”

”Lønkronerne skal kunne flyde mere frit mellem uddannelsesgrupperne, og lønnen skal kunne tilpasses til arbejdspladsens behov og ikke efter, hvad de mener i Finansministeriet.”

Sygeplejerskers løn udgør 81 procent af en DJØF-løn.

Skolelæreres løn udgør 92 procent af en DJØF-løn.

HK-gruppen tjener i gennemsnit 74 procent af en DJØF-løn.

Kilde: Lønkommissionen (gennemsnitlig bruttoløn 2007)

Privat ansatte djøferes lønniveau i forhold til andre grupper                               

Jurister og økonomer 
Timeløn* 
Månedsløn 
Merfortjeneste v/skift til privat ans. 

238 

38,159 

39% 

260 

41,686 

27% 261 

41,846 

27% 

254 

40,724 

30% 

331 

53,069 

0% 

Kilde: *) Standardberegnet timefortjeneste (kr.) inkl. genetillæg. 2007  Kilde: Lønkommissionen tabel 5.9 og egne beregninger.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.