Barselsnetværk:

22-06-2010
5 min.

Refleksioner over karrieren.

Det er ikke bleer, babymos og pludren, der binder godt 60 djøfere på barselsorlov sammen. Det er behovet for at reflektere over den fremtidige karriere, der har fået djøfere af begge køn til at strømme til barselsnetværksmøder. Initiativet kommer fra fire kvindelige djøfere, og interessen har været så overvældende, at der i øjeblikket kører tre netværk, mens et fjerde er på vej i Århus.

De er meget fokuserede. Babyerne er ganske vist med, men dagsordenen er ikke dikke dikke og: ’Næ, kan han allerede stå selv’. Her er fokus på karrieren efter barselsorloven. Og det er der tilsyneladende mange djøfere på barselsorlov, der har behov for at tale med ligesindede om – for de står i kø for at være med.

Afsættet i barselsnetværkene er absolut ikke, at det er synd for dem, og om hvordan det hele nu skal gå. Det handler ikke kun om at få et job, hvor man skal arbejde så få timer som muligt, men om hvordan man får et spændende job og en karriere, der selvfølgelig også skal hænge sammen med privatlivet.

”Vi er på ingen måde ofre,” understreger Marie Gradert, som er en af tre initiativtagere.

Hun peger på, at mange djøfere faktisk har en ændret jobsituation efter en barselsorlov:

”En barselsorlov er ikke negativt for din karriere, tværtimod. Du får tid til refleksion: Hvad er jeg god til, hvad vil jeg gerne bruge mine kompetencer til, og hvor vil jeg gerne hen med mit arbejdsliv.”

Det er de tanker, mange djøfere tilsyneladende gerne vil have vendt med andre. Lige nu kører tre netværksgrupper med i alt 60 djøfere, mens der er en venteliste på flere, der gerne vil være med. Og i Århus er der også et barselsnetværk på trapperne.

Kvalificeret refleksion

Men hvorfor den store interesse for at tale karriere, når nu man er på barsel? Marie Gradert tror, mange har det som hun selv. Barselsorloven har givet dem tid til refleksionen, men de vil gerne have kvalificeret sparring og vendt tankerne, mens de triller rundt med barnevognen.

”Vi kommer fra forskellige sektorer, vi har forskellige baggrunde, og det åbner nye muligheder for et helikopterperspektiv på dine egne kompetencer og muligheder,” siger Marie Gradert.

Og hun afviser, at omdrejningspunktet for snakken bliver: ’Åh, hvor har vi det hårdt, og hvordan skal vi nu overkomme det hele?’ De fire initiativtageres ambition er, at netværket skal bruges som en positiv spiral og et boost til både at overkomme og overskue børn og karriere.

Der er en klar overvægt af kvinder, der har tilmeldt sig til barselsnetværkene, men der er også mænd. Marie Gradert har deltaget i to af netværkene og har bemærket, at de generelt kommer med to forskellige dagsordener.

”Mændene giver udtryk for, at de kommer for at møde andre i samme situation – altså mænd på barselsorlov. De søger fællesskabet, mens kvinderne kommer for at diskutere fremtidig karriere. Men kvinderne har jo som regel også deres traditionelle mødregrupper, hvor de får dækket det andet behov,” siger Marie Gradert.

Ellers deler deltagerne sig i tre overordnede kategorier: Nogle har været projektansatte eller har netop afsluttet studierne og skal ud at finde sig et job. Andre går med overvejelser om at gå ledelsesvejen, mens andre igen gerne vil diskutere udfordringen med at få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen.

Barselsstafet

Som udgangspunkt er der fire møder i barselsnetværkene inden for en relativ kort periode – af gode grunde er det tidsbegrænset, hvor længe netværkene kan køre.

Men barselsnetværkene som sådan er ikke tidsbegrænsende, og Marie Gradert håber, at der hele tiden er nogle nye djøfere på barsel, der tager teten og kører barselsnetværkene videre. Og det ligger lige til højrebenet, siger hun:

”Det ser dog ud til, at prototypen fungerer, og da vi jo er djøfere, er mange af os jo også vant til at være projektledere, så det er nemt bare at køre videre.”

I klemme på grund af barselsorlov

Når telefonerne ringer i hos DJØF er det meget ofte et medlem, der har et spørgsmål omkring graviditet og barsel. Ofte handler det om, at medlemmet på den ene eller anden måde er kommet i klemme på grund af en barselorlov.

Her er et tilfældigt pluk blandt de samtaler konsulenterne i DJØF har haft med medlemmer omkring graviditet og barselsorlov i løbet af en måned i begyndelsen af 2010:

Kvinde, ansat i kommune:
Gravid og er usikker på, hvornår hun skal give arbejdsgiver besked. Frygter at falde i unåde hos chefen.

Kvinde, privatansat chef:
Nåede lige at vende tilbage fra barsel, og så blev hun fyret.

Mand, advokat:
Sagt op i forbindelse med start af forældreorlov.

Kvinde, fuldmægtig:
Afskediget under graviditet.

Kvinde, privatansat konsulent:
Har bedt om nedsat tid efter hun er kommet tilbage fra barsel. Hendes chef vil ikke være med til nedsat arbejdstid, og har spurgt om hun ikke skal se sig om efter andet job. Kvinden er bange for at miste sit job.

Mand, IT-branchen:
Skal holde barsel og frygter at blive afskediget på grund af faldende salg i virksomheden.

Kvinde, privatansat konsulent:
Gravid og ansat som vikar. Frygter fyring, da de er varslet en stor fyringsrunde.

Kvinde, privatansat:
Gravid. Frygter fyring i forbindelse med fusion.

Kvinde, privatansat:
På Barsel. Har ikke fået generel lønstigning, som de øvrige kolleger har fået på grund af barsel.

Kvinde, fuldmægtig i kommune:
Har stort set arbejdet fuldtid under barselsorlov, og ønsker kompensation.

Kvinde, advokatbranchen:
Mod afslutning af barsel får hun at vide, at hendes job er overtaget af en anden.

Kvinde, finanssektoren:
Er netop vendt tilbage fra en stressbetinget sygemelding. Er gravid og i tvivl om, hvornår hun skal give arbejdsgiver besked om graviditeten.

Kvinde, privatansat i telesektoren:
Lovet lønstigning, der bliver annulleret, da hun skal på barsel.

Mand, fuldmægtig i ministerium:
Står overfor at skulle afholde barsel. Frygter fyring.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.