Tag dig nu sammen - og gå på efterløn

25-05-2010
Af: Axel Holm
1 min.

Læserbrev fra Axel Holm cand.scient.pol.

Efterlønnen blev indført i 1979 primært som middel til at give et job til de unge, der var ved at gå i stykker af ikke at få en chance på arbejdsmarkedet. Mainstream i den aktuelle offentlige debat synes imidlertid at mene, at dette synspunkt er helt irrelevant i dagens og fremtidens Danmark.

Her er det godt at huske på, at den offentlige debat ofte styres af følelser mere end fakta. Der er bl.a. følgende fakta på djøf -området:

25 % af djøf-kandidaterne fra sommeren 2009 har ikke kunnet få et job. Og der er 548 arbejdsløse djøfere mellem 26 og 30 år (prog-noserne viser, at tallene vil stige i de kommende år).

Heroverfor står, at der er 3.417 djøfere i efterlønsalderen. Hvis bare hver sjette af disse gamle djøfere turde gå på efterløn, ville der være job til de unge.Derfor denne opfordring til alle djøfere i 60+ alderen: Overvej om ikke dine erfaringer og øvrige ressourcer kan bruges i forhold til foreningsarbejde, pasning af børnebørn og mindre bijobs. Det ville være til glæde for dig selv. Og for de unge arbejdsløse djøfere.

Og din arbejdsplads klarer sig også uden din store erfaring. Dette dokumenteres af undersøgelser, der viser, at kun 20 procent af de 60-årige har oplevet, at deres arbejdsgiver har gjort noget aktivt for at beholde dem efter, at de har passeret de 60 år. De mener – måske i modsætning til dig – at ingen er uundværlig.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.