JØPs generalforsamling

11-05-2010
2 min.

Forsøg på at vælte bestyrelsen.

Dét, som nogle kalder generationskrigen mellem de ældre medlemmer med høje grundlagsrenter og de yngre medlemmer med lave grundlagsrenter, kulminerede på JØPs årlige generalforsamling i et forsøg på at vælte bestyrelsen.

Et mistillidsvotum til bestyrelsen faldt til jorden med 127 stemmer mod 576, da det kom til afstemning. 427 af stemmerne var medbragte fuldmagter.

Striden står om to forhold:

Dels pensionisttillægget i afdeling 1, som bestyrelsen igen i år nedsætter – fra 14 til 11 procent – og som den nu har udarbejdet en ny model for, hvor tillægget differentieres efter solvensbelastning.

Dels at 13.500 medlemmer i afdeling 1 til efteråret får et tilbud fra JØP om et omvalg internt i afdeling 1 til en ny investeringsgruppe, hvor grundlagsrenten er nul, så den gældende investeringsstrategi kan videreføres – og der undgås omlægning til en meget defensiv investeringspolitik på grund af solvenskrav.

Begge dele kaldte en række JØP-pensionister for en uanstændig, usolidarisk og urimelig adfærd overfor de pensionerede og snart pensionerede medlemmer.

Forringelse eller fair

”JØP har fremstillet en meget dyster prognose for renteafkast og levealder i afdeling 1, og det smører man nu af på os pensionister, hvis købekraft for pensionen man forringer ved at fjerne pensionisttillægget,” lød det fra Bent Nyløkke, som i protest havde trukket sig fra JØPs bestyrelse lige inden generalforsamlingen.

Kritikerne såede tvivl om såvel hjemlen til dispositionerne som beregningsgrundlaget bag dem. Men et forslag om, at bestyrelsen skulle tage en second opinion ind for at gennemgå beslutningsgrundlaget faldt med 157 stemmer mod 420.

JØPs formand, direktør i Aalborg Portland A/S, Agnete Raaschou-Nielsen, gentog ordet ’fair’ adskillige gange i sine svar.

”Vi ville meget gerne tage hensyn til pensionisterne købekraft. Men det kan vi ikke, hvis vi skal fordele de ufordelte midler på en fair og rimelig måde. Med de senere års rentefald og levetidsstigninger går kassens reserver i alt for stor grad til at stive pensioner med høj grundlagsrente af – på bekostning af alle andre.”JØP er en velkonsolideret kasse med et afkast i toppen, understregede hun om tilbuddet om omvalget i afdeling 1.

”Men vi er nødt til at rebe alle sejl i afdeling 1, hvis vi skal tage højde for det stigende pres på reserverne og myndighedernes skærpede krav til solvens. Derfor giver vi medlemmerne dette tilbud om en ny investeringsgruppe, som ikke er bundet op på statsobligationer på grund af høje grundlagsrenter. Det er et tilbud.”

Beretningen blev taget til efterretning og regnskabet godkendt. Bestyrelsens forslag til ændring af vedtægt og regulativer blev vedtaget.

Læs formandens mundtlige beretning - klik på linket til højre. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.