At sælge et job er ikke som at sælge tandpasta

24-05-2010
2 min.

Employer branding ligner på mange måder almindelig markedsføring.

Employer branding ligner på mange måder almindelig markedsføring, men sigter på en helt anden afgørende beslutning i et menneskes liv end bare at vælge tandpasta i supermarkedet — nemlig jobskifte. Og det fascinerer global employer branding-ansvarlig i Vestas, Birgitte Brix Andersen.

Personen

Da Birgitte Brix Andersen blev ansat i Vestas i 2007 for at søsætte og implementere virksomhedens første employer branding-strategi, var hun mere end almindelig godt klædt på til den opgave. Hun havde nemlig selv været med til at udforme strategien som ekstern konsulent for Vestas.

”Mit første job var i en virksomhed, der rådgiver andre om employer branding, og her var en af mine kunder Vestas, som jeg og mit daværende team lavede en employer branding-analyse for. Da Vestas senere selv skulle ansætte en medarbejder, der kunne føre anbefalingerne ud i livet, spurgte de heldigvis mig,” fortæller Birgitte Brix Andersen, der er uddannet cand.merc. i økonomisk markedsføring fra CBS i 2005.

Da hun blev ansat i Vestas, var hun derfor den eneste employer branding-medarbejder i virksomheden. Siden er medarbejdergruppen vokset til fire mere i Danmark plus en lang række medarbejdere fordelt over Vestas’ afdelinger i 17 lande, som Birgitte Brix Andersen i dag har ansvaret for.

”Mit arbejde handler om at tegne de store linjer i vores employer branding-strategi, men især også om at bistå vores ansatte over hele verden. Blandt andet ved at give dem den input, de skal bruge, når de planlægger alt lige fra reklamekampagner til karrieremesser,” fortæller Birgitte Brix Andersen.

Forskellige lande forskellige metoder

Den internationale dimension fylder meget i Birgitte Brix Andersen arbejde. Både fordi hun har mange rejsedage i kalenderen, men også fordi employer branding-aktiviteterne skal skrues vidt forskelligt sammen fra land til land på grund af forskelle i både kulturtræk og lovgivning. Hvor man i Danmark fx gerne spiller på ironi i markedsføringskampagner, kan den slags sproglige undertoner nemt blive misforstået i et land som Kina. Samtidig er der stor forskel på markedsføringsloven i fx USA og Tyskland, og derfor hvad man må og ikke må sige, når man som virksomhed kommunikerer.Det, Birgitte Brix Andersen dog er mest fascineret af i sit arbejde, er, at employer branding vedrører en af livets vigtigste beslutninger.

”Employer branding handler om noget utrolig afgørende i et menneskes liv, nemlig jobbet. Det er noget, som går meget tættere på os som personer, end de tre sekunder vi bruger på at vælge tandpasta i supermarkedet. Og det gør den her marketingdisciplin særligt spændende, synes jeg,” slutter Birgitte Brix Andersen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.