Skred i ansvarsfordeling

27-04-2010
1 min.

Statsministeren lytter til DJØF.

DJØF slog for et par måneder siden alarm over, at folketingsmedlemmer stadig oftere trækker navngivne embedsmænd frem i skudlinien og kritiserer dem direkte eller kræver direkte adgang til at få forklaringer fra dem uden for det teknisk-faglige område. Kort sagt: Ministre og folketingsmedlemmer skubber embedsmænd foran sig, når der er ballade om politiske sager.

Men det er et skred i den vedtagne ansvarsfordeling mellem politikere og embedsmænd, fastslog formanden for DJØF Offentlige i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen i februar.

Det er statsministeren enig i. Ansvarsfordelingen mellem politikere og embedsmænd skal være helt klar, skriver han nu i et svar til DJØF.

Han er, skriver han, helt enig i, at det er ministeren, som har ansvaret for den virksomhed, som udøves i vedkommendes ministerium, og at Folketingets politikere skal holde sig til de ansvarlige ministre. Det er et grundlæggende fundament for det danske ministerstyre.

Det budskab har han nu ladet gå videre til sine ministre, Folketingets formand og formændene for partiernes folketingsgrupper, fordi de skal være klare over og bevidste om denne ansvarsfordeling.

’Det er væsentligt for arbejdet i ministerierne, at den ansvarsfordeling, der er mellem Folketinget, ministrene og embedsmændene, fastholdes og respekteres’, skriver han til DJØF.Per Hansen er glad for statsministerens meget konstruktive svar.

”Vi håber, at Folketingets partier også vil drøfte problemet, så folketingsmedlemmerne fremover retter skytset mod ministrene og de folkevalgte politikere i den politiske debat, og ikke embedsmændene, som ikke kan tage til genmæle.”

Det har Dansk Folkepartis gruppeformand Kristian Thulesen Dahl som foreløbig den eneste gruppeformand allerede givet tilsagn om i et brev til DJØF, oplyser Per Hansen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.