Mellem politi og militær i Hjemmeværnet

23-03-2010
2 min.

Claus Bjørnelund er cand.scient.adm. og psykoterapeut. Han arbejder i Hjemmeværnskommandoen og læser samtidig på en Master i Disaster Management. Velkommen til tværfaglighed i praksis.

Det er et blandet cv, den 42-årige Claus Bjørnelund – som er det djøfske islæt i Hjemmeværnets Samtænknings- og Aftalesektion – kan bryste sig af. Og faglighed på tværs er da også en af grundene til, at han for små to år siden tændte på stillingen, hvis nøgleord er samtænkning.

”Jeg er sektionschef for en håndfuld mennesker, der kommer fra militæret, politiet og Beredskabsstyrelsen, og som alle har erfaring fra skarpe aktioner forskellige steder i ind- og udland. Det giver dem nogle særlige kvalifikationer og et engagement, der rækker ud over en traditionel arbejdsplads,” siger Claus Bjørnelund, der har en fortid som leder i Group4Falck.

De øvrige ansattes særlige kvalifikationer er dyder som teamspirit, ydmyghed, rummelighed, eksekverbarhed og et oprigtigt ønske om at gøre en forskel.

”Til gengæld er jeg så kommet fra erhvervslivet med en forretningstilgang, som mine kolleger ikke i samme grad kender til,” siger han og nævner etableringen af et ydelsespanel, der inddrager samarbejdspartnerne i nye ideer og tiltag, som et initiativ, han har stået i spidsen for.

Tværfaglig altmuligmand

Ud over kontakten med samarbejdspartnerne arbejder Bjørnelund med tværfaglige opgaver inden for strategi, markedsføring, produktudvikling, projektledelse, kompetenceudvikling og kommunikation.

”I øjeblikket er jeg i gang med at finde ud af, hvordan vi kan evaluere vores og samarbejdspartnernes succes – en rigtig DJØF-ting,” siger han og griner.

Hjemmeværnet var på mange måder et kontroversielt valg for Claus Bjørnelund:”Desværre er der stadig mange fordomme omkring Hjemmeværnet, fordomme jeg også selv har haft.”

Men gennem jobbet og den master i katastrofehjælp (Master of Disaster Management, red.) han i øjeblikket læser, er han blevet klar over, at den overordnede indsats og succes ved en national katastrofe og ved hundredvis af små og store sikkerhedsmæssige aktioner i dagligdagen i den grad også afhænger af Hjemmeværnet.

”Ser man bort fra klimatopmødet bidrog Hjemmeværnet i 2009 i gennemsnit med 12 indsættelser i døgnet året rundt. Og det er vel at mærke frivillige, der leverer varen,” siger Claus Bjørnelund, der håber på, at den tværfaglige ide på sigt kan bredes ud til andre offentlige myndigheder, virksomheder og politiske systemer.

Kommentarer

Nikolaj Grøn

29.10.2014 kl. 14.51

Det er positivt når medarbejdere arbejder frivilligt eksempevis som soldater i Hjemmeværnet. Hjemmeværnet er andet end trafikregulering, se feks. http://www.hjv.dk/ssr

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.