Finanssektoren: Djøfere i høj kurs

23-03-2010
2 min.

Selvom finanssektoren skærer ned i medarbejderstaben er akademikere stadig i høj kurs. Alene det seneste år er antallet af DJØF-medlemmer i finanssektoren steget med 3,5 procent. Og det er ikke bare klassiske økonomer og jurister, der er bud efter.

I løbet af ti år – fra 1998 til 2008 - er antallet af akademikere i finanssektoren næsten tredoblet, viser tal fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA). Og alene det seneste år er antallet af djøfere i den finansielle sektor steget med 3,5 procent, viser DJØFs medlemsstatistik.

Uddannelsesniveauet er i det helt taget opadgående i finanssektoren, fortæller Mariane Dissing, underdirektør i FA.

”Og det bliver det ved med at være. Vi tager måske ikke så mange ind i øjeblikket på grund af finanskrisen, men kompetencekravene er i den grad stigende, så der bliver helt klart brug for endnu flere i fremtiden,” siger Mariane Dissing.

Men det er ikke bare, fordi kompetencekravene stiger, at akademikere er i høj kurs i finanssektoren – gennem de seneste år er der også kommet en efterspørgsel efter nye og andre kompetencer.

”Der er blandt andet kommet mere fokus på kommunikation, processer og IT, og det er min klare fornemmelse, at der bliver brug for endnu flere akademikere og også af flere forskellige slags,” siger Mariane Dissing.

Ifølge DJØFs medlemstal er der da også sket noget med sammensætningen af djøfere i den finansielle sektor de seneste ti år. For ti år siden havde 83 procent enten en baggrund som universitetsøkonom eller jurist. I dag gælder det 69 procent. Det er især de samfunds- og forvaltningsuddannede og handelshøjskoleøkonomer, der også har fundet vej ind i finanssektoren de senere år.At universitetsøkonomerne ikke fylder forholdsmæssigt helt så meget mere i den finansielle sektor, afspejler sig også i kønsfordelingen. Universitetsøkonomer er nemlig stadig typisk mænd, men her har den stigende efterspørgsel i finanssektoren – også efter andre djøf-kandidater, betydet, at kvinderne nu udgør 36 procent af djøferne mod 29 procent for ti år siden. Men der er stadig et stykke vej, for ifølge Mariane Dissing er der i øvrigt stort set en fifty fifty fordeling af kvindelige og mandlige ansatte i den finansielle sektor. 

DJØF arbejder i øjeblikket i regi af Copenhagen Finance IT Region (CFIR) på en større analyse af fremtidens kompetencebehov i finans- og IT-sektoren. DJØF er partner i CFIR, som tæller erhvervsorganisationer, fagforeninger og universiteter. Og her vil man altså afdække, hvilke faglige og personlige kompetencer der bliver efterspurgt blandt ledere og medarbejdere i de finansielle virksomheder og i IT-branchen.

Resultaterne fra analysen ventes at blive offentliggjort i løbet af april måned.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.