Så er det EU-prøvetid

12.2.2010

af

Da Malene Chaucheprat, dansk djøfer fastansat i EU, for fem år siden første gang var til concours – ansættelsesprøven – dumpede hun. Men det lykkedes alligevel. Kast jer ud i det, opfordrer hun.

Uden en bestået ansættelsesprøve – den såkaldte concours – intet fast job i EU. Sidst chancen var der med en generel, bred samfundsvidenskabelig prøve, som danske djøfere kunne deltage i, var i 2005. I mellemtiden har ledige jobs været reserveret til de nye, østeuropæiske medlemslande.

Men midt i marts udskriver EU igen en generel concours, som alle med en bachelorgrad kan tilmelde sig.

Malene Chaucheprat, 34, cand.comm., i dag fastansat i EU-Parlamentets presseafdeling, dumpede til concours´en i 2005.

”Jeg var på et DJØF-kursus før prøven, og det var rigtig godt. Også selvom jeg havde været i EU i flere år som presserådgiver for danske parlamentsmedlemmer.”

Men dengang var stopprøven baseret på multiple-choice spørgsmål om paratviden og på matematiske og logiske opgaver besvaret under tidspres.

”Det er vi danskere ikke vant til, og det havde jeg ikke øvet mig nok på.”

Da der så i 2007 kom en specialprøve kun for kommunikation, bestod hun. Forinden havde hun terpet prøveformen, og hun havde også tilmeldt sig nogle andre specialprøver bare for at øve sig.

Nu er concours´en blevet tiltrængt forynget med meget mere vægt på kompetencer i bred forstand. Stopprøven indeholder dog stadig tests af evnen til at ræsonnere sprogligt, numerisk og abstrakt.

”Men der er allerede bøger på vej om den nye prøve, som man kan øve sig efter. Så det er bare med at komme i gang med at terpe. Det gør alle de andre ansøgere.”

Spændende jobs og fed løn

Da Malene Chaucheprat boksede med concours´en, arbejdede hun i en tidsbegrænset stilling i presseafdelingen. Efter at have bestået prøven blev hun fastansat EU-embedsmand.

Så nu sidder hun i sadlen på nederste akademiker-niveau, men alligevel med 30.000 kr. i udbetalt nettomånedsløn – på grund af den lave skat og de særlige tillæg – og en fed pensionsordning og andre goder.

”For mig handler det ikke om lønnen. Men om at der er spændende jobs i EU-systemet, og er man fastansat, kan man pludselig skifte rundt mellem EU´s institutioner.”

EU-systemet har – selvom der i de senere år er sat en kraftig organisatorisk og personalepolitisk modernisering i gang – stadig ofte et vist ry blandt danske akademikere for at være bureaukratisk og anciennitetsbestemt som arbejdsplads.

”Det er synd, hvis dén myte bliver en barriere. Også for Danmark, som gerne vil have nogle flere danskere herned.”

Men så er der sproget. Skal man droppe al tanke om concours, hvis man ikke kan fransk?

”Nej. Man kan klare sig fint med engelsk som fastansat. Men det er godt at kunne andre sprog som fx fransk. EU-systemet belønner, at man kan sprog, og du får gratis kurser som led i efteruddannelse.”

DJØF holder info-møde 1. marts kl. 16.00 om ansættelsesprøven - klik på link til højre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet