Fremtidens kontor er både åbent og lukket

23-02-2010
2 min.

Videnscenter for Fleksible Kontorer rådgiver statens arbejdspladser om moderne kontorindretning. I dag handler det ikke længere om at lave åbne kontorer for enhver pris, men om at få de fysiske rammer til at passe til dem, der bruger dem.

Da Oticon som en af de første væltede væggene i starten af 1990’erne og indførte storrumskontorer, startede en bølge i både offentlige og private virksomheder af åbne, arkitekttegnede kontorlandskaber. Målet var større vidensdeling og højere effektivitet. I dag, 20 år efter, har man lært, at åbne rum måske nok giver mere snak, men ikke nødvendigvis større trivsel og derfor heller ikke nødvendigvis mere effektive medarbejdere.

Den lektie har man også lært i Slots- og Ejendomsstyrelsen, der administrerer statens ejendomme. For to år siden oprettede man Videnscenter for Fleksible Kontorer, der omfatter en sociolog, en antropolog og en kulturformidler. Hvor det at indrette tidssvarende kontorer tidligere mest var arkitekternes gebet, har man erkendt, at hvis nye fysiske rammer overhovedet skal give mening, er de nødt til at passe til brugernes behov. Og det har skabt behov for en sociologisk analyse som en del af moderne kontorindretning.

”Til at starte med troede alle inden for det her område jo, at hvis vi bare væltede en masse vægge, ville der af sig selv komme gang i vidensudvekslingen med en større trivsel og højere effektivitet til følge, men sådan fungerede det bare slet ikke. Blandt andet fordi organisationer jo er vidt forskellige, og det er de folk, der færdes i dem også. Derfor har vi oprettet denne enhed til at gå helt tæt på de enkelte organisationer og deres medarbejdere og analysere deres faktiske behov. Og først derefter kommer vi med konkrete råd til, hvordan vi mener, en arbejdsplads rent fysisk skal indrette sig,” siger Signe Primdal Rahbæk, der er chef for OPP og Programmering, i Slots- og Ejendomsstyrelsen.

Forskellige behov

Ud over at indsamle generel viden om indretning af moderne kontorer, er videnscentrets primære opgave at rådgive de statslige arbejdspladser, der ønsker ny indretning. Og ikke mindst foretage grundige analyser af både organisationer og deres medarbejdere, så arbejdspladsernes konkrete behov bliver afdækket, inden væggene kan væltes og nye sættes op.”På de fleste arbejdspladser vil det være sådan, at eksempelvis kommunikationsafdelingen har brug for store, åbne rum for at kunne tale sammen på tværs af skrivebordene, mens regnskabsafdelingerne ofte har brug for mere fred til at kunne arbejde individuelt. Derfor handler moderne kontorindretning i dag meget om at skabe differentierende løsninger, der passer bedst til den enkelte organisation. Og mange gange bliver det en indretning, hvor der både er plads til det åbne og det lukkede,” siger hun forklarer, at et af de nye begreber, man arbejder med inden for moderne kontorindretning i dag, kaldes lommer.

Hvor kontorer i dag stadig som hovedregel indrettes med store, åbne rum, er det nye nemlig, at man samtidig også laver flere afskærmninger og altså lommer, hvor der er plads til mindre grupper, som kan trække sig tilbage for at få mere fred og ro.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.