EU's udenrigstjeneste vil styrke Danmark

23-02-2010
2 min.

Dygtige danske diplomater vil sikre Danmark den nødvendige gennemslagskraft i EU’s nye udenrigstjeneste, mener Udenrigsministeriets departementschef, Claus Grube. Om tjenesten bliver en succes afhænger af viljen til fælles fodslag i EU.

Claus Grube, hvad skal vi med EU’s nye udenrigstjeneste? Vi har jo allerede en dansk, er den ikke god nok?

”Det handler ikke om, at EU’s udenrigstjeneste skal erstatte os. Tværtimod skal det være et supplement, der gerne skal gøre vores arbejde endnu bedre. Et lille land som Danmark har primært indflydelse gennem de multilaterale organisationer, derfor forventer jeg også, at oprettelsen af EU’s nye udenrigstjeneste vil styrke vores arbejde og indflydelse.”

Men du siger det selv: Danmark er et lille land – tilmed med EU-forbehold. Tror du selv på, at vi får nogen som helst indflydelse i EU’s nye udenrigstjeneste?

”Min erfaring er, at vi har så dygtige og kompetente medarbejdere, at vi ofte får langt større gennemslagskraft, end vores størrelse berettiger til. Det er også derfor, jeg mener, at det skal være merit- og kvalifikationsbestemt, hvem der skal arbejde i den nye udenrigstjeneste. Det skal ikke være et spørgsmål om landekvoter, men om hvem der er bedst kvalificeret.”

Hvorfor skal de store lande i EU ikke se stort og flot på den nye udenrigstjeneste og gå enegang, som de har gjort så mange gange før?

”Jeg håber, at de større lande i EU kan se nødvendigheden af at stå sammen. Skal Europa gøre sig håb om at få indflydelse på den nye verdensorden, så kræver det simpelthen fælles fodslag. Men der er ingen garantier. Så længe medlemslandene i EU kan se en fordel i at gå alene, så vil de gøre det. Men som vi så det på COP15 i København, er den tid selv for de store EU-lande ved at være forbi.”

EU’s udenrigstjeneste skal være oppe at køre allerede i den tidlige sommer og bestå af 6-7.000 diplomater. Heraf skal cirka en tredjedel komme fra medlemslandenes udenrigstjenester. Har I besluttet, hvem der skal til Bruxelles fra det danske udenrigsministerium?

”Det er helt forkert forstået. I modsætning til hvad der er blevet skrevet i pressen og indimellem er blevet fortalt af forskellige udenlandske udenrigsministerier, så bliver der ikke tale om noget big bang, men en gradvis opbygning over fire til fem år. Jeg forventer, at der til at starte med vil være 700 ansatte i EU’s udenrigstjeneste. Heraf vil under ti komme fra Danmark, så det kræver altså ikke de store forberedelser.”

Men på sigt ...

”Der vil det helt sikkert være en meget større andel af Udenrigsministeriets medarbejdere, der enten vil blive sendt til Bruxelles eller ud på en af EU’s repræsentationer. Det bliver en del af et almindeligt karriereforløb.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.