Ven med chefen på Facebook?

30-11-2010
2 min.

Chefen behøver ikke at være ven med sine medarbejdere på Facebook og omvendt. Men man bør give en ordentlig begrundelse, når man afslår en venneanmodning, siger ekspert i sociale medier.

Kender du det? Pludselig får du en venneanmodning på Facebook fra din chef, fra en forretningsforbindelse eller en perifer bekendt. Du har allermest lyst til at afslå anmodningen, fordi du ikke har lyst til, at de kan kigge dig over skulderen i det, som du betragter som din private verden – billederne af børnene, billederne fra din polterabend og dine venners måske meget personlige kommentarer til en løssluppen herreaften. Men du er samtidig bange for at fornærme dem, der anmoder om at blive din Facebook-ven.

Men du kan sagtens afslå at blive ven med din chef på Facebook – bare du har en god forklaring, siger Andreas Johannesen, ekspert i sociale medier og partner i Klean.

Er du ven med dine medarbejdere?

Andreas Johannesen fortæller, at han ofte bliver kontaktet af HR-afdelinger og ledere, der gerne vil have en politik på området, for ledere kommer jo ofte selv i samme situation – altså at en af deres medarbejdere eller chefkolleger anmoder dem om at blive venner på Facebook. Og det er heller ikke alle chefer, der har lyst til at lukke medarbejdere og kolleger ind i deres Facebook-verden.

”Lederne er i lige så høj grad i tvivl, om de kan afslå sådan en venneanmodning, som medarbejderen kan være, når der kommer en anmodning fra chefen. Men jeg kan jo ikke sige, om man skal sige ja eller nej. Jeg kan bare sige, at man skal gøre det, man har det godt med,” siger Andreas Johannesen.

Og er konklusionen: ’Nej, jeg har faktisk ikke lyst til at sige ja til den anmodning’, så er det altså helt okay at afslå, siger han.

”Men du skal begrunde det på en høflig måde. Du kan fx skrive, at du bruger Facebook til dine private relationer, men du vil meget gerne være ven med dem på LinkedIn eller Twitter,” siger Andreas Johannesen.

Svært at lave politik på området

Det er meget forskelligt, om det virker naturligt eller ej at byde chefen, kolleger eller medarbejdere velkommen i ens Facebook-verden, og det må være helt op til den enkelte at vurdere, siger Andreas Johannesen. Han har tidligere selv været chef i en virksomhed, hvor alle var venner med alle på Facebook.”Men der var vi også sammen i fritiden, og vi betragtede os som venner,” siger Andreas Johannesen.

Men fordi det er så individuelt, er det faktisk også svært at lave en politik på området. 

Derfor siger Andreas Johannesen til de ledere og HR-afdelinger, der kontakter ham i netop det ærinde, at man i bedste fald kan lave nogle retningslinjer.

”Deciderede regler på området er noget, som mange vil opfatte som et angreb på privatsfæren. Men man kan selvfølgelig tage en snak om det – fx om det vil være naturligt at være venner med hinanden på tværs af hierarkierne i virksomheden,” siger Andreas Johannesen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.