Socialt netværk er afgørende for expats

15.11.2010

af

Højtkvalificerede udlændinge har svært ved at bryde isen til danskerne. En løsning er Expat in Denmark – et nationalt netværk, hvor man mødes på kryds og tværs af nationaliteter. Flere end 5.000 højtuddannede udlændinge har meldt sig ind i netværket.

Expat in Denmark har kontor i Christian IV’s majestætiske børsbygning. Netværket har medlemmer fra hele verden – lige fra den indiske it-programmør over den amerikanske ingeniør til den spanske bankmand. Herfra arrangerer sekretariatschef Craig Till events og seminarer over hele landet, for han mener, det er på tide, at vi virkelig sætter handling bag ordene om at ville fastholde højtkvalificerede udlændinge:

”Vi bliver nødt til at forstå, at det er en anden problematik at have med højtuddannede specialister at gøre end generel indvandring og familiesammenføring,” siger Craig Till.

Og hvis vi vil være sikre på, at de ikke afbryder deres kontrakt og rejser videre, er der to forhold, vi skal tage højde for:

”For det første kan expats ikke behandles som en homogen gruppe, da de netop kommer fra hele verden. For det andet er de intelligente og selvstændige mennesker, der ikke har brug for babysittere, men derimod netværk, hvor de kan møde udlændinge og især danskere,” forklarer han.

Og det er netop det, Expat in Denmark arbejder med:

”Vi er et professionelt og socialt netværk, som afholder omkring 80 events årligt, hvor expats og danskere mødes. Vi skræddersyr vores events, så de dækker den vifte af behov, udlændingene har – lige fra viden om dansk skat og køb af bolig til kulturelle udflugter og møder for ægtefællerne. Vores seneste initiativ er en social matchingportal på nettet, hvor danskere og udlændinge kan mødes.“

Samarbejde med virksomheder

Craig Till samarbejder med store danske virksomheder som Novo Nordisk, Danske Bank og A.P. Møller-Mærsk, der ønsker at gøre mere for at fastholde deres internationale medarbejdere. Han oplever, at mange virksomheder er nået langt, men han efterspørger en større vilje til at indrette sig efter de udenlandske medarbejderes behov.

”Der er selvfølgelig behov for at arbejde hen imod mindre offentligt bureaukrati og flere pladser i de internationale skoler, som vil gøre det lettere for de udenlandske medarbejdere at etablere sig. Men det løser ikke hele problemet. Både virksomhederne og den enkelte dansker må på banen og invitere udlændingene inden for døren. Og min erfaring er, at danskerne faktisk er meget åbne og interesserede, når de bare bliver hjulpet lidt på vej.”

For netop at bringe danskere og expats sammen afholdt netværket i foråret Expat Dinners, hvor danskere skulle invitere udenlandske medarbejdere hjem på middag.

”Arrangementet blev en kæmpesucces. Vi blev kimet ned af folk, der ville deltage. Det synes jeg helt klart viser, at der er mange derude, som vil lære udlændingene at kende, men at det ofte er svært lige at vide hvor og hvordan. Vores Expat Dinners gav muligheden for at møde folk fra andre lande på en afslappet måde over en middag og et glas vin.”

Craig Till pointerer, at venskaber med danskere eller andre expats er helt afgørende, for at udlændinge trives i Danmark: Han er englænder og har selv boet som expat i en række lande:

”Som expat tager de fleste af sted igen på et eller andet tidspunkt. Derfor er nøglen til at få dem til at blive lidt længere, at de føler sig velkomne og værdsat som den vigtige ressource, de er.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet