Privatansatte tavse af frygt for fyring

15.11.2010

af

Er kreditgivningen i banken på vej ud over afgrunden? Laver vi egentlig ikke noget ulovligt her i IC Factory? Den slags spørgsmål har privatansatte det ikke let med at rejse i offentligheden.

De er langt mere bange for at blive fyret end offentligt ansatte, hvis de bruger retten til at udtale sig om kritisable forhold på arbejdspladsen.

Det viser en ny undersøgelse fra FTF, som på det private arbejdsmarked er hovedorganisation for bl.a. bankfunktionærer og IT-folk.

Hele 42 procent af de privatansatte forventer fyring, hvis de ytrer sig kritisk. 31 procent forventer en advarsel. I det offentlige forventer majoriteten – 57 procent – en kammeratlig samtale.

Kun ni procent af de FTF’ere, der har stået i situationer, som de synes burde komme frem i offentligheden, har rent faktisk gjort det.

Det ryster næstformand i Finansforbundet, Michael Budolfsen.

”At hele 90 procent, der har oplevet kritisable forhold, ikke er gået videre med det, er et skræmmende højt tal. Når fx uansvarlig kreditgivning fører til krak som i Roskilde Bank, så betyder det noget for væksten i hele samfundet,” siger han til ftf.dk.

Er der tale om ulovligheder, gælder loyalitetsforpligtelsen ikke.

Men hvis man ved at udtale sig negativt overtræder loyalitetsforpligtelsen, er det naturligt, at det kan få konsekvenser – i grelle tilfælde opsigelse eller bortvisning – lyder det fra underdirektør i Dansk Erhverv, Charlotte Vester i Jyllands-Posten.

”Selvfølgelig er der ytringsfrihed, men når man ytrer sig negativt, må man også tage ansvaret,” siger hun til avisen.

FTF har spurgt ca. 3.500 privat og offentligt ansatte FTF-medlemmer om ytringsfrihed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet