På jobjagt med ministeren

1.12.2010

af

Om få år bliver der mangel på djøfere. Men lige nu er der over 1.000 nyuddannede djøfere, som ikke kan finde job. Vi har bedt tre af dem stille et spørgsmål til beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

Sarah Pi Thygesen, Cand.merc. i Human Resource Management 2009

Flere relevante studiejobs og et års studier i Boston.

Var først på barsel og søgte så jobs på livet løs på et jobmarked ramt af finanskrise.

Besluttede sig for selv at finde et løntilskudsjob i staten, fordi det er meget lettere at få et løntilskudsjob i det offentlige end i det private. Søgte uopfordret tre steder og fik ja alle tre steder.

Er nu på fjerde måned i et halvt års løntilskudsjob som HR-medarbejder i Socialministeriet. Lærer en masse og er superglad for det. Men der er ansættelsesstop i staten, og alle vurderer, at udsigten til et fast job er dårlig.

Jobsystemet: ’Man er meget overladt til sig selv i starten i et system, der ikke rigtig forstår én. Men man har brug for intensiv hjælp til, hvordan man sælger sig selv. Så jeg deltog i mange af Djøfs arrangementer for dimittender og meldte mig også til Djøfs DimittendMentor-ordning og fik en mentor. Da jeg blev sendt ud til ny 2. aktør i sommer, var jeg helt klar på, at jeg selv ville finde et løntilskudsjob i staten. Så det eneste, de gjorde, var at skrive papirerne under og inkassere pengene for det hos kommunen’ 

Sarahs spørgsmål til ministeren:

Jeg vil gerne fortsætte i staten efter min løntilskudsperiode, men der er ikke udsigt til nogen ledige job. Så hvad gør jeg nu?

Inger Støjberg:

”Faktisk kan du efter seks måneders ansættelse med løntilskud forlænge ansættelsen med yderligere seks måneder både hos privat og offentlig arbejdsgiver. Det er en rigtig god idé at fortsætte med at søge arbejde, når du er i job med løntilskud. Erfaringerne viser, at ansættelse med løntilskud er et glimrende springbræt til et ordinært job, netop fordi de kompetencer, du får, også kan bruges i andre typer af job. Du vil sandsynligvis også kunne bruge de kompetencer, du har oparbejdet i den private sektor. Så mit råd til dig er at være vedholdende og søge job bredt, både fagligt og geografisk. Det giver de bedste resultater.”

Og så lige et tillægsspørgsmål fra Djøf. Lars Munck, arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf:

”Under sidste krise bevilgede Claus Hjort Frederiksen 50 mio. kr. om året til en akademikerkampagne, der skabte 2-4.000 nye job, ikke mindst i den private sektor. Pengene er for længst tjent ind. Ledigheden er højere nu, så hvorfor har du kun bevilget to mio. kr.?”

Inger Støjberg:

”Under sidste krise i starten af 2004 lavede vi en akademikerkampagne, som opdyrkede nye jobmuligheder for akademikere. Dengang var der ikke mange små virksomheder, som kendte værdien af at have en akademiker ansat. Derfor blev der brugt mange penge på at udbrede kendskabet. I dag er kendskabet blevet bedre, og derfor sætter vi nu ind med en mere målrettet indsats.

Regeringen har desuden afsat yderligere tre mio. kr. til at få flere akademikere i job i yderområder. AC går i gang med dette efter nytår.”

Lene Hanne Rasmussen, Jurist 2010

Studiejob i bl.a. advokatfirma.

Søger bredt og på alt, men tror selv mest på den private sektor eller advokatfirma.

Har fra tidligere erhvervserfaring med regnskab og sprog, men så langt når arbejdsgiverne ikke ned i ansøgningsbunkerne lige nu, de sorterer benhårdt efter karaktergennemsnit.

Har undersøgt muligheden for at skabe sig et fuldtidsjob af to studenterjobs på hver 20 timer, men det kan ikke lade sig gøre på grund af overenskomsterne.

Jobsystemet: ’Diffust. Der mangler kommunikation, viden og seriøse muligheder for højt uddannede’.

Det værste lige nu er, at advokatkontorer og andre er begyndt at skrive i jobopslagene, at de ’søger kandidater fra vintereksamen 2011.

Håber på at finde et løntilskudsjob i det private, når hun fra 3. januar endelig bliver berettiget til det. ’Det her er så frustrerende. Jeg brænder efter at komme i gang med at omsætte teori til praksis’.

Lenes spørgsmål til ministeren:

Hvorfor kan man ikke som ledig nyuddannet få et løntilskudsjob i den private sektor, før man har været ledig i et halvt år, og hvorfor kan vi ikke få lov, at få relevant efteruddannelse?

Inger Støjberg:

”Jeg kan rigtig godt forstå, at du gerne vil ud og have et job. Det er jo sådan, at de fleste der – som du – er blevet færdig med en akademisk uddannelse, finder et job selv inden for de første seks måneder. Derfor er det vigtigt at fokusere på at yde hjælp til selvhjælp i den første del af ledighedsperioden. Så vil mange af jer finde job ved egen kraft. Selvom du ikke kan få et job med løntilskud i en privat virksomhed før efter seks måneder, er der allerede fra første ledighedsdag en række muligheder. Fx kan du komme i virksomhedspraktik eller få et offentligt løntilskudsjob.

Efter at have taget en lang uddannelse, som du har gjort, er det første, man har brug for, ikke mere uddannelse. I stedet har man brug for at komme ud og bruge sine kompetencer i en virksomhed. Derfor skal akademikere i højere grad have tilbud ude på landets arbejdspladser.”

Ulrik Christensen, Cand.soc. med hovedfag i erhvervsøkonomi og sidefag i psykologi 2007

Har en ny type uddannelse og bruger meget tid på at forklare, hvad han kan. I krisetider går virksomhederne efter det kendte.

Var et halvt år i løntilskudsjobs med kommunikation og marketing i en NGO, fortsatte på deltid i endnu et halvt år, indtil finanskrisen ramte.

Fik efter tovtrækkeri og en klage til jobcenteret i sommer bevilget et seks ugers kursus i økonomistyringssystemet C5.

Har nu bredt jobsøgningen ud til regnskab og økonomi, men her kradser krisen også.

Jobsystemet: ’Virker tit kaotisk. De private aktører (private jobformidlingsfirmaer, red.), vi bliver sendt ud til, tænker meget på deres bundlinie og vil have os på deres egne kurser, hvad der er en stopklods. Havde for nylig en dårlig oplevelse med en fire-ugers praktik i en virksomhed, hvor dén opgave, de havde til mig, tog en uge, de sidste tre uger lavede jeg kaffe og delte post ud’.

Skal nu begynde i et halvt års løntilskudsjob med kommunikation i Århus Kommune.

’Det kommer der ikke noget fast job ud af, for det har kommunen ikke råd til. Men jeg vil jo forsat søge job, og det er bedre at være dér end sidde derhjemme.”

Ulriks spørgsmål til ministeren:

Når nu alle analyser viser, at vi skaber vækst, vil I så ikke gøre noget mere for at få sådan nogle som mig ud i de private virksomheder?

Inger Støjberg:

”Vi gør skam også rigtig meget for at hjælpe ledige akademikere som dig ud i private job. Jeg er nemlig helt enig med dig i, at akademikere er meget vigtige for at skabe den vækst i samfundet, som vi skal leve af i fremtiden. Derfor har regeringen i to omgange bevilget i alt fem millioner kroner til to akademikerkampagner.

Kampagnerne skal være med til at skabe nye jobåbninger for akademikere i brancher, hvor beskæftigelsesmulighederne er gode. Mange af de virksomheder ligger i den geografiske udkant, eller som jeg kalder det – baglandet. Her er der ikke så stærke traditioner for at ansætte akademikere. Og du kan i høj gøre en forskel i en mindre virksomhed.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet