OECDs ansatte kan gå på pension som 51årige

02-11-2010
2 min.

Igen og igen har OECD råbt op om, hvordan vi alle bør udskyde pensionsalderen. Imidlertid kan organisationens egne ansatte gå på pension som 51-årige. Danske politikere efterlyser større sammenhæng mellem OECDs anbefalinger og egne regler.

Hver eneste gang, den økonomiske samarbejdsorganisation OECD i de senere år har kigget dansk økonomi i kortene, har konklusionen været den samme: Vi bør alle blive længere tid på arbejdsmarkedet, og efterlønnen bør fjernes nu og her, hvis dansk økonomi også på længere sigt skal hænge sammen.

Budskabet har også figureret prominent i de interviews, som topfolk fra OECD i de senere år har givet til danske og internationale medier. Eksempelvis sagde OECDs cheføkonom Fiona Stewart sidste år til Dagbladet Information:

”Formuleret lidt skarpt så er der tre ting, vi må indstille os på; vi bliver pensioneret senere, vi skal spare mere op, og vi får mindre udbetalt, når vi bliver pensioneret. Det er ikke et skrækscenario, men et faktum.”

Men tilsyneladende er den senere pensionsalder ikke et faktum, som de cirka 2.500 ansatte i OECD behøver at bekymre sig om. En gennemgang af organisationens pensionsregler viser således, at det for ansatte i OECD er muligt at gå på pension allerede når de er 51 år. Eneste krav er, at du har arbejdet i OECD i mindst ti år.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs er overrasket.

”51 år. Det er godt nok tidligt!” siger hun.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen tager det mere roligt.

”Det kommer ikke som noget chok. Det understreger bare for mig, at de, som er vildest efter at få hævet tilbagetrækningsalderen, har deres på det tørre,” siger han.

Henrik Sass Larsen hæfter sig også ved, at de ansatte i OECD senest må lade sig pensionere som 65-årige.

”De burde da kunne holde i mange flere år. Jeg kan ikke forestille mig, at det kan være fysisk nedslidende at arbejde i OECD,” siger han.

Ingen af de to politikere mener dog, at OECDs pensionsregler undergraver organisationens troværdighed eller anbefalinger.

 ”Men det er altid kønnest, hvis der er overensstemmelse mellem, hvad man siger, og hvad man selv gør. Og derfor er det da opsigtvækkende, at OECD-ansatte kan gå så tidligt på pension,” siger Ulla Tørnæs.

Tidlig pension er sidste udvej

I OECD forsvarer man sig med, at den tidlige pensionsmulighed kun bruges som en sidste udvej af ansatte, der er nødt til at forlade organisationen og ikke kan finde andet arbejde.”OECDs ansatte vælger ikke at gå på pension som 51-årige eller for den sags skyld før almindelig pensionsalder,” skriver chefen for organisationens personaleafdeling Jean-Francois Poels i en mail til djøfbladet.

Årsagen er ifølge personalechefen, at den økonomiske straf ved en tidlig pension simpelthen er alt for stor. For det første fordi det for 51-årige i praksis er tæt på umuligt at have arbejdet de 35 år i OECD, som det kræves for at have ret til den fulde pension på 70 procent af slutlønnen. Og for det andet fordi der sker en yderligere reduktion af pensionen, hvis du vælger at gå tidligt.

Jean-Francois Poels tilføjer, at han ikke mener, at OECDs pensionssystem kan sammenlignes med et nationalt system. Hvor de ansatte i OECD skal have arbejdet i organisationen i ti år for at være berettiget til pension, så er eksempelvis alle danskere berettiget til folkepension.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.