Hvad laver de - Socialdemokraterne?

1.12.2010

af

Op af stolen - Steen Hildebrandt.

Der er lige udkommet en bog der hedder ’Helle eller Løkke?’ Ikke en imponerende bog, men en bog om de to statsministerkandidater, som Danmark lige nu kan præstere. Jeg er ikke medlem af noget politisk parti, støtter ikke noget parti, men jeg under den nuværende regering en periode i opposition. Regeringen er kørt fast, den er træt, den er i splid med sig selv og en række vigtige principper i dansk folkestyre og demokrati. Den har præsteret så ringe på så mange dimensioner, at den næsten har idømt sig selv en pause.

Jeg lægger bogen fra mig og tænker: Hvad laver socialdemokraterne i Danmark? Hvad laver Helle og hendes folk? Der er mange. Der er 45 heltidspolitikere på Christiansborg. Der er 956 regionsråds- og kommunalbestyrelsesmedlemmer. Der er 97 ansatte ansatte i partiets organisation. Der er ca. 48.000 partimedlemmer. Der er fagforeningerne, og selv om der ikke er den helt entydige og klare kærlighed imellem fagbevægelsen og socialdemokraterne, så er der vel dog et slags fællesskab. Jeg spørger: Hvad laver alle disse mennesker? Helt konkret? Og hertil kommer så alle de mennesker, som SF repræsenterer.

Én af de meget læseværdige artikler i bogen om Løkke og Helle hedder: 1.1.1.2. Den er skrevet af Anne Sofie Krag. Det er en artikel om Anders Fogh Rasmussen og hans drejebog for indretningen af ministerierne, da han tiltrådte som statsminister i 2001. Den daværende departementschef Nils Bernstein havde ”aldrig set noget lignende”. Anders Fogh Rasmussen var forberedt – til fingerspidserne. Hvor forberedt er Helle Thorning-Schmidt?

Hvad véd jeg om Helles politik? Hvad ved jeg om, hvilken samlet plan for Danmarks udvikling, jeg kan forvente, når og hvis en S-SF regering måtte træde til i 2011? Hvad véd jeg om, hvilken rolle Det radikale Venstre vil få?  Hvad ved jeg om den politik, som S-SF vil føre, når det handler om folkeskolen, ungdomsuddannelserne og universiteterne? Hvad ved jeg om den erhvervspolitik, herunder den politik i forhold til den finansielle sektor, banker mm., som de to partier vil føre? Jo, jeg har hørt om bankdirektørernes lønninger, men det er kun en lille ting. Hvad ved jeg om den produktivitetspolitik, som regeringen vil føre? Jeg forstår på udtalelser af SF’s formand, at han ikke véd, hvad produktivitet er. Han tror, produktivitet er lig med øget arbejdstiud. ”Når enhver dansker arbejder én time mere om ugen, så vil produktiviteten i Danmark stige, og det er, hvad vi har behov for”, sagde Villy Søvndal på TV i sommeren 2010. Det er en udtalelse, man dumper på til eksamen. Danmark har et reelt produktivitetsproblem, men det løses ikke ved, at vi arbejder mere, men ved, at vi arbejder anderledes. Hvad vil en S-SF regering gøre ved det? Vil den henholde sig til, at alle bare skal arbejde mere, og så er den potte ude? Eller hvad? For slet ikke at spørge ind til, hvad en sådan ny regering vil gøre ved efterlønnen?

Jeg har ganske enkelt ikke fantasi nok til at forestille mig, hvad alle de nævnte valgte og ansatte socialdemokrater bruger deres arbejdstid til? Jeg forsøger så godt jeg kan at følge med i, hvad der kommer af udspil og reaktioner. Og det er uhyre beskedent og begrænset. Det er ikke nok at stille op til alle de dagsaktuelle spørgsmål og tacklinger. Der skal noget mere til. Noget mere langsigtet og dybtgående. Noget, der skal overbevise mig om, at her er et parti og en koalition, der ikke bare på overfladen vil magten, men som også har en virkelig gennemtænkt plan og strategi. Herunder kompetente mennesker.

Der er højst ét år til et folketingsvalg. I bogen vurderer Hans Engell, at vi godt kan komme hen i september 2011, før vi får det næste valg. Det er næsten ét år. I dette år skal socialdemokraterne i arbejdstøjet. I dette år skal partiet vise, hvad de tænker og hvad de vil – skulle de få et flertal sammen med SF. Herunder skal de - for at tydeliggøre alternativet til den nuværende regering – fortælle mig, hvilken form for samarbejde en sådan S-SF regering vil praktisere i forhold til Det radikale Venstre, herunder afklare, om det er en S-SF eller en S-SF-radikal regering, vi kan forvente og regne med, hvos et regeringsskifte skulle komme på tale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet