Generation ambitiøs forfølger karrieren

1.12.2010

af

Stadig flere unge sætter livet på standby for at følge karrieren til tops. De jagter ambitionerne, men mange knækker på vej mod drømmen.

De dropper ferien og tager kurser i fritiden for at smykke cv’et. Når jobbet er i hus efter studierne, bliver dage til nætter foran computeren.

Danmark har fået en ny generation af unge, der knokler hårdere end nogensinde for at opfylde drømmen om at få den rigtige karriere og klare sig godt i arbejdslivet, men mange mærker konsekvenserne af det kompromisløse drive.

Nye tal fra Djøf viser, at 31 procent af de unge djøfere under 35 nedprioriterer sociale relationer på grund af stress, mens 17 procent har nedsat lyst til sex af samme grund. I alt føler 13 procent sig generet af stress i hverdagen, og 32 procent forklarer, at deres egne ambitioner og krav til kvalitet er blandt de vigtigste årsager.

”Jeg tror ikke, at unge grundlæggende er anderledes, end de var for ti år siden. Men der er sket store ændringer i de måder, vi presser dem på,” siger Lisbeth Kjersgaard, chefkonsulent i Djøfs politiske afdeling, om den ambitiøse generation.

Hun forklarer, at tendensen er vokset ud af en kombination af politiske udmeldinger og lovmæssige tiltag, der presser de unge allerede fra studietidens start. Sabbat- og fjumreår er ugleset og udskældt af politikerne, som samtidig indfører specialekontrakter og indretter SU’en, så den belønner de mest målrettede studerende.

Glemmer at stoppe op

”Flertallet af de unge er blevet meget opmærksomme på deres fremtid og på at sikre sig på alle leder og kanter i forhold til at opnå meget ambitiøse mål. Presset er blevet markant større i takt med individualiseringen, der gør det ekstra vigtigt for de unge at klare sig godt,” siger også Ida Koch, som er ungdomspsykolog og tidligere rådgiver på DR-radioprogrammet Tværs.

Lige som Lisbeth Kjersgaard peger hun på, at kulturen er vokset ud af omverdenens forventninger til de unge. Men lige så vigtigt er deres egne ambitioner.

”Der er en stærk opfattelse af, at man er sin egen lykkes smed. De lever efter ’den amerikanske drøm’ eller ’den amerikanske løgn’ – at du kan blive, hvad du vil, så længe du vil det nok,” siger hun.

Alligevel giver drømmejobbet sjældent ro i sindet, når det endelig er i hus. I Djøfs rådgivningscenter er chefkonsulent Mette Knudsen jævnligt i kontakt med de nyuddannede unge.

”Presset for at ligne en succes får dem til at bide tænderne sammen og finde sig i mere, end de ellers ville have gjort,” siger hun og henviser til, at finanskrisen med stigende risiko for ledighed kun ansporer tendensen.

Mette Knudsen rådgav for nylig en ung kvinde, der havde bestridt flere forskellige stillinger i politiske institutioner og private virksomheder med høj prestige. Nu var kvinden endnu en gang fortvivlet over et arbejdspres, hun ikke følte, hun kunne matche.

”Hun var så dygtig, at hun faktisk kunne få disse job blandt de meget ambitiøse, og derfor var hun gået efter dem. Men vi endte med at tale om, hvorfor hun bliver ved med at søge jobs, hvor presset er så stort. Og pludselig gik det op for hende, at hun faktisk kan vælge prestigejobbet fra og vælge et arbejdsliv ud fra en fornemmelse af, hvad der gør hende glad,” siger Mette Knudsen.

Hun bruger eksemplet som et billede på tendensen:

”Mange glemmer at spørge sig selv: ’Er det virkelig det her, jeg vil?’”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet