Advokaters løn er faldet

30-11-2010
1 min.

Advokaterne på advokatkontorerne har samlet set oplevet et to procents fald i lønningerne siden sidste år, når man ikke regner anciennitetsstigninger med. Det viser årets lønstatistik fra Advokater og Advokatfuldmægtige i Djøf (FAAF).

Der har ikke været den store lønfest i advokatbranchen det seneste år. Advokaterne på advokatkontorerne er samlet set faldet to procent i løn, mens advokatfuldmægtige har haft en mindre fremgang på 1,2 procent. Det viser FAAFs lønstatistik 2010.

Tallene er dog renset for lønstigninger, der skyldes anciennitet.

De yngre advokater har haft en pæn lønfremgang, mens advokater med mere end fem års anciennitet har haft en decideret negativ lønudvikling. Til sammenligning har øvrige privatansatte djøfere haft en lønfremgang på 1,8 procent det forgangne år – også uden anciennitetsafledte lønstigninger.

Men selv om lønningerne i advokatbranchen over en bred kam ikke har taget et kvantespring det forgangne år, er formanden for FAAF, Martin Cumberland, ganske godt tilfreds.

”Set over en årrække svarer lønudviklingen til, hvad de har fået i de øvrige private brancher. Og i tider, hvor især dimittenderne i øvrigt har det svært, er det godt at se, at både advokatfuldmægtige og yngre advokater har formået at få lønstigninger,” siger Martin Cumberland.

Det er til gengæld mindre positivt, at arbejdstiden står i stampe, mener han. Advokater og fuldmægtige arbejder 45-46 timer om ugen i gennemsnit, og hver fjerde advokat og hver femte fuldmægtig arbejder 50 timer om ugen eller mere.”Det er stadig alt for meget, og det er noget, vi har taget op med brancheforeningen Danske Advokater og i endnu højere grad fortsat vil gøre det. For det er også i deres interesse at kunne fastholde og tiltrække medarbejdere,” siger Martin Cumberland.

Noget andet, der bekymrer ham, er, at der er store geografiske lønforskelle. For eksempel får mere end hver tredje førsteårs-fuldmægtig uden for de store byer en løn, der ligger under den vejledende sats, som Djøf anbefaler på baggrund af niveauet for fuldmægtige i staten.

”Det er både i advokatbranchens og Danmarks interesse, at vi ikke får et udkants-Danmark, hvor arbejdsvilkårene er dårligere end i resten af landet. For i nogle områder af Danmark er det i forvejen svært at tiltrække advokater og advokatfuldmægtige,” siger Martin Cumberland.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.