Ældre chefer klumper sig sammen

30-11-2010
2 min.

I gråhårede kommuner har hver tredje chef rundet 60 år. Andre steder er lederne yngre. Flere kommuner forbereder sig på, at den ældre del af chefgangen takker af, men nogle steder halter det med rekrutteringsplanerne.

Brønderslev, Norddjurs og Hedensted står over for en lang række afskedsreceptioner, når en tredjedel af de kommunale chefer i løbet af få år går på pension. Bedre ser det ud for Silkeborg, Lejre og Odense, hvor kun én ud af 20 chefer har rundet 60 år.

En kortlægning, djøfbladet har foretaget på baggrund af tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor, afslører store forskelle på chefers alder fra kommune til kommune.

Brønderslev er den kommune i Danmark, der har den største andel af ældre chefer. Her har der været begrænset udskiftning på taburetterne siden kommunalreformen.

”Brønderslev er et dejligt sted at være, og cheferne bliver her. Det er et problem, at så meget kapital og viden forsvinder, når de går på pension,” siger Inger Marie Nielsen, 61 år og personalechef i Brønderslev Kommune.

Kommunaldirektørforeningen spår, at de gråhårede kommuner kan få problemer med at bevare kontinuiteten i ledelsen. Derfor bliver det vigtigt at dyrke medarbejdere med ledertalenter – og også få flere kvinder på banen.

”Der bliver en voldsom konkurrence for at tiltrække de gode hoveder,” forudser Jens Christian Birch, 61 år og formand for Kommunaldirektørforeningen.

Unge talenter spottes

Selv i storbyerne er der store forskelle på chefgruppernes gennemsnitsalder. Således har 21 procent af cheferne i Aalborg rundet 60 år, mens det kun er 12 procent i København og otte procent i Odense.

København har blandt andet fået flere yngre chefer gennem et talentprogram, hvor medarbejdere med potentiale for ledelse løbende kommer på kurser gennem to år.

”Når vi skal besætte en lederstilling, vælger vi den bedste kandidat – uanset alder. Hvis der er tale om en ung ansøger, giver det en vis tryghed at vide, at vedkommende har været igennem vores talentprogram og dermed er skolet i ledelse,” siger Claus Juhl, administrerende direktør for Københavns Kommune.

Over hele landet skruer kommunerne kraftigt op for talentudviklingen af ledere, lyder meldingen fra KL.

”Nogle kommuner er rigtigt langt fremme. Andre er først ved at komme i gang,” vurderer Mikkel Haarder fra Center for Ledelsesudvikling i KL.De senere år har Århus og Aalborg fokuseret mere på uddannelse af chefer, så der ikke bliver mangel i fremtiden. Århus har udviklet en ny lederuddannelse, og Aalborg har haft 100 medarbejdere på et forløb, som skulle afklare, om de har mod på ledelse. For at fastholde lederne er Aalborg Kommune begyndt at føre fratrædelsessamtaler med chefer, som stopper.

”Vi får afklaret årsagerne til, at lederen fratræder, og vi får afdækket, om ledere i kommunen mistrives. Det giver overblik, så vi kan handle, hvis forholdene skal ændres,” siger Kirsten Bundgaard, HR-chef i Aalborg Kommune.

I Danmarks ældste chef-kommune, Brønderslev, er der dog ingen strategi for at rekruttere chefer i fremtiden, oplyser personalechef Inger Marie Nielsen:

”Vi kan ikke sige til folk, at de ser gråhårede ud og bede dem rykke ud. Når stillinger skal besættes, skeler vi ikke til alder, men tager den bedst egnede.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.