Multitasking svarer til at være småfuld

05-10-2010
1 min.

Hjernen kan ikke multitaske.

Så at multitaskere er mere effektive, er en myte, og det er i stedet koncentration, der er vejen frem, siger Kjeld Fredens, hjerneforsker og tidligere vismand i Kompetencerådet til avisen.dk.

Multitasking er så normalt, at vi ikke bemærker, at det, vi laver, er middelmådigt. Men hvis velfærdssamfundet skal overleve, skal vi ikke bare løbe hurtigere – vi skal også koncentrere os, siger han.

”Korttidshukommelsen evner at holde fire til fem bolde i luften på én gang. Hvis omgivelserne kaster tre bolde ind i spillet i form af afbrydelser, så er der kun to bolde tilbage til at udføre den oprindelige opgave. Det svarer til at være småfuld, når man laver én ting, men har opmærksomheden et andet sted,” siger Kjeld Fredens.Fjende nummer 1 for koncentrationen er de åbne kontorlandskaber, mener han.

”Det arbejde, vi præsterer med mange forstyrrelser som i storrumskontorer, risikerer ikke at blive dybt nok. Så prøver man at glatte lidt ud på det og få det til at se godt ud. Men der er stor risiko for overfladiskhed,” siger Kjeld Fredens.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.