Kamp for ytringsfrihed kræver god bogføring

05-10-2010
2 min.

Cand.negot. Bolette Kornum klæder uafhængige aviser, radiostationer og medieorganisationer i verdens brændpunkter på til komplicerede donorregnskaber.

Imperialbiografens kæmpe sal er fyldt til bristepunktet, og det celebre publikum klapper begejstret, da rulleteksterne fra den jordanske dokumentarfilm løber over det store lærred. Nede i salen sidder otte filmfolk fra Mellemøsten og stråler, mens folk stiller spørgsmål til deres værk.

”Det var supersjovt at opleve, hvor stolte og glade de er for det, de laver, og hvor glade de er for støtten til deres arbejde,” fortæller cand.negot. Bolette Kornum fra International Media Support (IMS).

Skrappe Danida-guidelines

Som financial controller i den danske ngo kender hun alt til det enorme benarbejde, der ligger bag en stjernestund som den under CPH:DOX i Imperial. Ud over det overordnede ansvar for al økonomi i huset, er det også hendes opgave at træne eksempelvis syrere og libanesere i at bogføre, så deres medier eller organisationer kan aflevere ordentlige donorregnskaber. Pengene kanaliseres gennem IMS, men stammer typisk fra de skandinaviske udenrigsministerier, og det stiller store krav.

”Store ting skal i udbud, der skal gøres rede for alt og være bilag på det hele, men det får man ikke uden videre i et lille supermarked. Så må man være lidt opfindsom med dokumentationen og fx få en kvittering på en serviet,” siger hun.

Det er også en særskilt udfordring at lære at håndtere certificerede kopier af bilag, for ikke at tale om at få dokumenterne til Danmark, hvis det drejer sig om medier i lande, hvor logistikken er både bureaukratisk og besværlig: ”Så får vi først dokumentationen, når nogle, der er på besøg hos partneren, lige får de her bilag med hjem i kufferten,” fortæller Bolette Kornum.

Belønningen

Den økonomiansvarlige bruger cirka en tredjedel af sin tid på at besøge nogle af de omkring 900 partnere i de 50 lande, hvor IMS for tiden er involveret i projekter, og fem års erfaring har lært hende at sætte mere tid af til oplæringen.Belønningen kommer, når hun ser, hvor glade journalisterne er for at kunne få deres historier ud. Og selvfølgelig hver gang hun modtager et pletfrit regnskab: ”Det er en fornøjelse, når man bare lige kan køre fingeren igennem og tænke, at den uge var godt brugt,” fortæller hun.

Og det glæder hende især at se sin indsats afspejlet i mediernes udvikling -  som eksempelvis hos en jordansk radiostation, der med tiden har fået flere donorer og i dag har 20-25 journalister: ”Når du har bevist, at du kan opfylde de skandinaviske krav til donorregnskaber, ved man, at du kan opfylde næsten hvad som helst,” forklarer Bolette Kornum.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.