Souschefen i midten af timeglasset

28-01-2010
2 min.

Jakob Nielsen er souschef ved Danmarks Faste Repræsentation ved NATO i Bruxelles og sammenligner sit arbejde med at befinde sig i midten af timeglasset.

En gennemsnitlig arbejdsdag for Jakob Nielsen starter omkring 7.30 om morgenen og slutter små 12 timer senere. Han er souschef ved Den Danske Repræsentation i NATO i Bruxelles. En rolle han bedst udfylder ved altid at være på forkant med udviklingen og derfor starte tidligt på kontoret.

”Jeg er den, der efter rådslagning med ambassadøren og forsvarsrådgiveren planlægger arbejdsgangene og opgavefordelingen. Det betyder, at jeg starter hver dag med at danne mig et overblik over, hvilke bidrag vi skal yde til de hjemlige myndigheder i Danmark set i forhold til, hvilke møder og aktiviteter folk har her i huset i løbet af dagen. Tit skal der prioriteres både til og fra, og det kræver overblik over, hvad der sker både hjemme og hernede,” fortæller Jakob Nielsen, der er cand.scient.pol. fra 1997 og kom til NATO i december 2008 efter at have arbejdet fem år i Udenrigsministeriets sikkerhedspolitiske kontor og før det været udstationeret ved den Danske Ambassade i Bangkok.

Han ser det som én af sine vigtigste opgaver at prioritere ressourcerne fra de omkring otte lokalt ansatte og 14 udsendte i den civile del af repræsentationen med de arbejdskrav, der dagligt tikker ind fra især Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet. Og at skabe fornuftige rammer for medarbejdernes arbejds- og familieliv. Derfor sammenligner han sit arbejde med det at befinde sig i midten af et timeglas.

Fingrene nede i enkeltsager

”Hvis der fx opstår en akut mediesag derhjemme i forbindelse med vores indsats i Afghanistan, som måske skal i Udenrigspolitisk Nævn eller forligskredsen, skal vi med kort varsel kunne levere et faktuelt og perspektiverende bidrag. Samtidig har de ansatte her jo gerne mange møder hver dag. Der er det mit ansvar at prioritere, og derfor befinder jeg mig lige midt i brændpunktet,” siger Jakob Nielsen, der også er stedfortræder for den danske NATO-ambassadør for Rådet, der er NATOs øverste besluttende organ.Det betyder, at han, når ambassadøren ikke selv kan være til stede, sidder med som forhandler omkring bordet til rådsmøderne med generalsekretær Andres Fogh Rasmussen for bordenden. Og at han har en selvstændig rolle som forhandler i en række komiteer med de andre delegationers souschefer til NATOs udenrigsministermøder og topmøder flere gange årligt. Derfor kræver jobbet som souschef også, at han har fingrene helt nede i de enkelte sager. Og dem er der mange af lige nu.

”Der sker meget i NATO i disse år. En stor intern reformproces og en gennemgang af NATOs strategi er sat i værk. Samtidig har vi fået ny generalsekretær fra Danmark, og endelig er der de store indsatser som Afghanistan og NATO-Rusland-samarbejdet. Det gør NATO til et virkeligt interessant sted at arbejde lige nu. Og det nye, tætte, lokale samarbejde med den militære del på repræsentationen skaber kun yderligere dynamik,” slutter den 41-årige souschef.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.