Hvad var det nu, jeg ville sige?

29.1.2010

af

Her er seks råd til, hvordan du husker din tale.

Når du holder en tale, skal du være frigjort fra dit manuskript. Du skal virke oprigtig og naturlig. Det skal være levende tale, ikke oplæsning. Læser du op af dit manuskript, mister du kontakten til dine tilhørere. De bliver i tvivl om, hvem der siger de ting, du læser op, og om du mener det, du siger. En manuskriptbunden taler virker utroværdig. Derfor skal du kunne din tale udenad.

1. Forberedelse og indsigt i emnet giver bedre hukommelse

Jo mere du er inde i emnet, og jo mere du har forberedt dig, jo lettere vil du have ved at huske din tale.

2. Læs talen gentagne gange - 10, 15, 20 gange

Gå rundt i stuen derhjemme og læs den op. Sig ordene højt og bliv ved, indtil du kan talen uden at kigge i papirerne.

3. Husk talens disposition

Det er lettere at huske en tale, når du kender den dispositionsmodel, du benytter, og ved i hvilken rækkefølge de forskellige afsnit kommer. Bruger du den klassiske retoriske model, husker du, at du skal starte med en fængende begyndelse. Dernæst skal du lave en saglig sagsfremstilling. Så argumenterer du for dit budskab. Nu gendriver du indvendinger, og til sidst opsummerer du dit budskab i et godt billede.

4. Visualiser talen

Ideen bag mentaltræning er, at hjernen ikke skelner mellem en tænkt og en virkelig situation. Lykkes det at ’holde’ talen i tankerne, vil det også lykkes i virkeligheden. Læg dig på ryggen, luk øjnene, og forestil dig lokalet og tilhørerne. Se stolerækkerne, folks tøj, deres venlige opmærksomme blikke. Forestil dig en god ven, der sidder på første række. ’Hold’ talen.

5. Giv talens dele fysiske rum

Det er lettere at huske fysiske rum end ord. Derfor kan du bruge en memoteknik, hvor du placerer delene i din tale i rum, du er fortrolig med. Del din tale op i fem til ti dele. Tænk på et hus, du kender særlig godt, fx dit barndomshjem. Start i entreen og placer talens begyndelse i entreen. Holder du en præsentation om en nødhjælpsplan for rent drikkevand i Afrika, så visualiser, at der i entreen står en kvinde foran en brønd med urent vand. Hvilket rum plejer du derefter at gå ind i? Køkkenet? Placer nu det næste punkt i talen, hvor du uddyber problemets karakter og omfang. Se kolonner af kvinder og børn, der går langt for at hente vand. Se dem vandre rundt i dit køkken. Dernæst går du videre til næste rum i huset, hvor du placerer mulige løsninger på en reol. Start på øverste hylde, hvor der står en vandpumpe og arbejder. Gå videre til næste hylde. I det næste rum er den løsning, du mener, er den bedste, og som du vil overbevise dine tilhørere om. Visualiser de forskellige argumenter for, at dit forslag er det bedste. I det næste rum møder du modstandernes indvendinger. Se for dig konkrete personer, der taler imod dit forslag. Fortæl, hvad de siger, og forklar, hvorfor deres indvendinger ikke er afgørende. Når du har placeret alle talens dele i huset, går du tilbage til entreen og memorerer forfra. Når du kan visualisere vejen gennem huset uden besvær, er du klar til at holde talen. I stedet for et hus kan du tænke på en vej eller dine buksers lommer.

6. Et totalmanuskript kan være trygt, men har ulemper

Ulempen ved et totalmanuskript, hvor du har hele din tale stående, er, at du måske kigger mere på papiret end på dine tilhørere. Har du det bedst med et totalmanuskript, er det vigtigt, at det er overskueligt, så du let kan orientere dig. Skriv talen på halve A4-sider eller på kort. Nummerer kortene. Brug punkt 16, og sørg for bred margin og luft mellem afsnit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet