En sporhund skifter retning

12-01-2010
2 min.

Jens Underbjerg er tidligere politimand. Nu er han djøfer og en del af Konkurrencestyrelsens oprustning i jagten på ulovlige priskarteller.

Der er et godt stykke vej fra aflytning af rockere og narkogangstere til at afsløre virksomheder, der indgår prisaftaler med konkurrenterne. Men det er den vej, som Jens Underbjerg begav sig ud på sidste år, da han sagde farvel til sit job som kriminalassistent i Københavns Politi og goddag til en stilling som efterforsker i Konkurrencestyrelsen.

”Jeg oplevede, at politireformen forringede mine arbejdsvilkår som efterforsker af organiseret kriminalitet. Derfor begyndte jeg at lede efter et andet arbejde, hvor jeg kunne bruge min erfaring fra politiet. Konkurrencestyrelsen havde opslået en stilling, hvor overskriften lød ’Find din indre sporhund’, og det var lige mig. Jeg tændte på stillingen med det samme,” forklarer Jens, mens vi kigger ud over Københavns søer fra Konkurrencestyrelsens kantine på sjette etage.

Hos Konkurrencestyrelsen er han en del af en forstærket indsats mod virksomheder, der begrænser den fri konkurrence. Jens Underbjerg skal blandt andet bidrage med efterforskningserfaring og har sammen med en kollega netop færdiggjort en it-strategi for, hvordan styrelsen bliver bedre til at sikre elektronisk bevismateriale.

Større personlig frihed

Politiet har været Jens Underbjergs liv, siden han var 21, så at begynde på en arbejdsplads omgivet af jurister og økonomer var et møde med en anden kultur.

”Jeg vidste godt, at jeg skulle ind til en masse djøfere, men heldigvis er jeg som politimand vant til at tale med alle slags mennesker,” siger han grinende og skynder sig at anerkende, at der er forskelle på den måde, en typisk jurist arbejder på og så en politimand, der nogle gange lægger sig i en gråzone for at skubbe til tingenes tilstand.”Jurister er jo meget fokuserede på lovsættet. Jeg plejer at drille med, at jurister ser begrænsninger, mens jeg ser muligheder. Men det er selvfølgelig også deres opgave, og jeg synes, at vi har fundet ind i et godt samarbejde,” siger han og understreger, at han i Konkurrencestyrelsen faktisk er underlagt færre regler end hos politiet.

Så Jens Underbjerg er godt tilfreds med sit sporskifte. Den personlige frihed er større. Det samme er indflydelsen på arbejdsdagen.

”Incitamenterne til at gøre en ekstra indsats er meget større i Konkurrencestyrelsen end hos politiet. De faglige udfordringer er gode, og så har jeg fri i weekenderne,” siger han.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.