Det ser sort ud for dimittenderne

28-01-2010
1 min.

I forvejen går det kun den forkerte retning med ledigheden, men for dimittenderne ser det for alvor dystert ud. 27% af dimittenderne fra 2009 er stadig ledige.

Det er aldrig sket før. Normalt falder ledigheden for sommerdimittenderne støt og roligt hen mod slutningen af året, og så sent som i 2008 blev dimittenderne ekspederet fra eksamensbordet til deres første rigtige job i ekspresfart. Men for første gang nogensinde steg dimittendledigheden med udgangen af 2009 efter først at være faldet og er nu oppe på knap 600 ledige dimittender.

”Det er bare endnu et udtryk for, at der er sket en dramatisk forværring for de nyuddannedes muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet i løbet af de seneste måneder. Og når de nye fra januar indtager statistikkerne, vil tallet tage endnu et stort hop opad, siger Lars Munck, arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF. Det ser ret håbløst ud for dimittender, der ikke kommer i arbejde inden for i hvert fald et år, for de er jo allerede på vej til at blive overhalet indenom af et nyt hold dimittender,” siger Lars Munck.

Og med den stigende ledighed på 27 procent blandt dimittenderne fra 2009, ser det ud til, at de får endnu hårdere kår, end dem, der blev dimittender under tidligere kriseår, siger Lars Munck. Og de har ellers også deres at trække med.

Omkring fem procent af dimittenderne fra 2004/2005 er for eksempel aldrig nogensinde kommet ind på arbejdsmarkedet – de har været ledige lige siden.

”Og så ved vi ikke, hvor mange, der derudover er blevet nødsaget til at finde et job, der ligger uden for deres fagområde. Men for dimittenderne fra sommeren 2009 ser fremtidsudsigterne altså endnu sortere ud,” siger Lars Munck.Lars Munck har lavet en prognose på, hvor meget dimittendledigheden stiger, hvis krisen bliver lige så lang og dyb som sidste gang. Den viser, at ledigheden for dimittender i værste fald kommer til at slå alle rekorder inden udgangen af 2010.

Hvis der ikke bliver sat ind med en særlig redningsplan for dimittenderne, vurderer Lars Munck, at dimittendledigheden bliver ved med at stige til et godt stykke ind i 2012.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.