Medicinalbranchens blandede vilkår

25.8.2010

af

Medicinalbranchen oplever hver dag stigende efterspørgsel på medicin, men også voksende indblanding fra myndighederne. Det gælder også ALK.

Det har længe været sådan, at almindelig medicin er for dyr at købe for forbrugerne, og at staten i dagens Danmark derfor giver tilskud til langt de fleste af de tabletter og piller, der langes over disken på apoteket. Der er dog stor forskel på, hvor meget tilskud der gives. Skal man overleve som medicinalfirma, skal man ikke bare være god til at udvikle effektfuld medicin, men også kunne dokumentere, at man har god grund til at være på listen over tilskudsberettigede medicinpræparater.

”Medicinalsektoren er i disse år især præget af to modsatrettede tendenser: På den ene side vokser efterspørgslen støt, fordi folk hele tiden får flere behandlingskrævende livsstilssygdomme, samtidig med at befolkningstallet vokser, og vi lever længere. På den anden side kræver myndighederne og sygeforsikringer også mere dokumentation for virkningen. Og derfor handler en stadig vigtigere del af vores udviklingsarbejde om at fremskaffe dokumentation, som lever op til de krav,” fortæller kommunikationschef Martin Barlebo fra ALK, der producerer allergimedicin.

Når man som medicinalproducent udvikler ny medicin, ved man derfor ikke, om den i sidste ende bliver tilskudsberettiget, og man ved heller ikke, i hvilke lande og på hvilke markeder man kommer til at sælge sit produkt. ALK lancerede eksempelvis en ny tablet mod høfeber i 2006, som de danske myndigheder valgte ikke at yde generelt tilskud til. Og derfor sælges Grazax i dag næsten ikke i Danmark, men til gengæld i en lang række andre europæiske lande.

Danmark lille del af omsætning

”I Danmark hersker den udbredte misforståelse, at allergi er en banal lidelse. Mange allergikere kan klare sig med symptomdæmpende medicin, men en del allergikere oplever alvorlige symptomer og kan have mange sygedage i pollensæsonen. Samtidig udvikler allergien sig for hver fjerde til astma, men det har ikke været nok til at opnå tilskud her i landet,” siger Martin Barlebo, som fortæller, at det dog ikke giver økonomiske problemer for ALK, som i dag kun henter en til to procent af deres omsætning på det danske marked. Alligevel synes man i virksomheden, at salget på hjemmemarkedet er vigtigt.

”For os har det stor symbolsk betydning, at alle vores produkter er tilskudsberettigede i Danmark, da vi ser det som en slags anerkendelse af vores udviklingsarbejde, som foregår her i landet. Derudover synes vi selvfølgelig også, at det er ærgerligt for de danske patienter, at de ikke får glæde af vores nyeste medicin, mens patienter i Norge, Sverige og de fleste andre europæiske lande kan købe det,” slutter Martin Barlebo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet