Sønderborg minus CO2 = Global succes

9.6.2010

af

I Sønderborg putter man ikke med ambitionerne. Byen vil være verdens førende CO2-neutrale vækstsamfund. De første milepæle er sat.

Når man bor i Sønderborg, tænker man stort. Havnen skal peppes op af Guggenheim-arkitekten Frank Gehry, byen vil være europæisk kulturhovedstad i 2017, og så skal Sønderborg også være det førende CO2-neutrale vækstområde i Europa.   

Sidstnævnte vision er døbt ProjectZero. Opgaven er at forvandle Sønderborgs CO2-udslip, der i dag er på linje med resten af landets, til et stort rundt nul − senest i år 2029.

”Mange steder i verden arbejder man med tilsvarende ideer, men med udgangspunkt i en low carbon-tankegang – altså at minimere CO2-udslippet, ikke neutralisere det som her i Sønderborg, hvor vi er drevet af en worldclass-ambition,” fortæller Peter Rathje, direktør i ProjectZero − et offentlig-privat partnerskab, der finansieres af Sønderborg Kommune, Bitten og Mads Clausens Fond, Nordea-fonden samt SYD ENERGI og DONG.

Visionen om sønderjysk CO2-neutralitet skal virkeliggøres via tre overordnede platforme: Energieffektiviseringer, vedvarende energi samt etablering af et dynamisk energisystem, der skal indfase de nye CO2-fri energikilder mere effektivt.

Konkret skal der i fremtiden bygges energirigtige huse som det sønderjyske ZERO+hus − et fremtidshus, der selv producerer al den energi, som en familie på fem skal bruge. Det er endnu ikke rentabelt, men det bliver det, forsikrer Peter Rathje.

Sønderborg – en plads i solen

Den sønderjyske fjernvarme skal omlægges fra naturgas til vindenergi og geotermi, der også ved hjælp af varmepumper skal erstatte de mange oliefyr i landområderne. Der skal etableres centrale biogasanlæg, og områdets virksomheder kan sigte mod at blive et kvalitetsstemplet ZEROcompany ved at arbejde med vedvarende energiforsyning og energieffektivitet.

Det hele koordineres i ProjectZero-organisationen, som også skal skabe kontakt til forskere, praktikere, undervisnings- og forskningsinstitutioner i ind- og udland og ikke mindst til borgere, erhvervsliv og myndigheder i Sønderborg-området. Det hele er til for at give Sønderborg en plads i solen i fremtiden. Og Peter Rathje så gerne ideen om CO2-neutralitet bredt ud til flere dele af det danske samfund, fordi lav CO2-udledning i fremtiden bliver et afgørende globalt konkurrenceparameter. 

”Arbejdspladserne vil flytte derhen, hvor energien er billig og CO2-neutral. Det handler om, hvor tingene kommer til at ske i verden. Med ProjectZero arbejder vi på, at det blandt andet bliver her i Sønderborg,” siger Peter Rathje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet