Alle offentlige chefstillinger skal slås åbent op

9.6.2010

af

Kun en tredjedel af de offentlige chefstillinger slås åbent op. Det holder kvinderne ude, for de kammeratlige ansættelser går især til mænd.

Lønkommissionen bekræfter, hvad DJØF hele tiden har sagt og forbundets egne undersøgelser hidtil har vist: Djøferne i det offentlige har ikke et ligelønsproblem, så længe de laver det samme. Men de har et karriereproblem.

Rapporten fra Lønkommissionen fastslår, at det akademiske arbejdsmarked bryder med mønstret med det kønsopdelte arbejdsmarked, hvor kvinder typisk vælger uddannelse og fag med lav løn. Andelen af kvinder på universitetet har overhalet andelen af mænd, og kvindernes indtog i fx lægefaget, som advokater, dommere, farmaceuter og i de administrative stillinger har ikke ført til lavere lønninger trods større kvindeandele, fastslår den.

Men der er alligevel forskel på mænd og kvinder. Samlet set tjener de mandlige djøfere meget mere end de kvindelige, og det gør de, fordi de i langt højere grad bliver ansat i den private sektor – og i langt højere grad bliver ledere.

”Forskellen ligger i karrierevejene. Det starter allerede med, at mændene i højere grad bliver chefkonsulenter – som er de højst lønnede – og kvinderne bliver specialkonsulenter,” siger formanden for DJØFs Overenskomstforening, Lars Qvistgaard.

Mænd prikker mænd

I dag er der næsten lige så mange kvinder som mænd i det lag, som nye offentligt ansatte DJØF-chefer rekrutteres fra. Men færre kvinder end mænd bliver chefer.

Ifølge DJØF er en af forklaringerne på dét, at kun en tredjedel af djøf-segmentets chefstillinger ifølge forbundets egen undersøgelse om køn og karriere bliver slået fuldt åbnet op.

”Resten af stillingerne – de to tredjedele – bliver fortrinsvist besat af mænd – af mænd, som henter mænd ind. Vi skal have afbrudt automatpiloten, så stillingerne besættes ud fra faglige kvalifikationer i stedet for, hvem der kender hinanden,” siger Per Hansen, formand for DJØF Offentlige Chefer.

Derfor stiller DJØF et krav ved OK-11 om, at alle chefstillinger skal slås åbent op, så alle har en chance for at søge.

Karen Sjørup, ligestillingsforsker, som har siddet med i Lønkommissionen som ekspertmedlem, siger bravo.

”Det er et af de bedste ligestillingstiltag, hvis man vil sætte ind mod den vertikale uligestilling, der er mellem mænd og kvinder inden for jeres område.”

DJØF stiller også et krav om en kodeks om balance mellem arbejds- og privatliv i chefjobbet – for at få sat spot på vilkårene for udøvelse af ledelse i det offentlige sektor. Dvs. arbejdstidens længde, generel belastning, ledelsesområdets størrelse, hvornår afholdes der møder, hvordan har cheferne det osv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet