Udligningsafgiften - en skat, der ikke ville dø

12.5.2010

af

Læserbrev fra Kjeld Hemmingsen, tidligere professor i skatteret.

Det, som ingen troede praktisk muligt, blev så en realitet efter statsministerens manende ord til sine rebeller om, at aftaler mellem Folketingets partier skal holdes.

Han henviste hermed til aftalen af 2009 med Dansk Folkeparti om, at ”de bananer, der har udnyttet systemet”, som en af rebellerne udtrykte det, skulle pålægges en særskat ved udbetalingen af pensionerne. Statsministeren overså tilsyneladende, at aftalen fra 2009 ikke indeholdt et eneste ord om, at almindelige pensionister også skulle rammes af særskatten. Med andre ord er der tale om respekt for en politisk studehandel og ikke om en uskyldig aftale, der skal holdes.

Situationen er herefter, at tusindvis af andre skatteydere, der tidligere har fået store fradrag i en højt beskattet indkomst, nu kan ånde lettet op, når de fra 2010 tager en uventet ekstragevinst hjem til lavere beskatning. De skal ikke betale nogen udligningsafgift.

Til eksempel en skatteyder, der tidligere har købt en kostbar maskine og herved har kunnet reducere medarbejderstaben med 25 pct., og som i 2010 lader sig selvpensionere ved at sælge den stærkt afskrevne maskine. Med en lavt beskattet gevinst som følge af skattereformen.

Fik han flere i arbejde. Nej, tværtimod. Han adskiller sig heller ikke på dette punkt fra pensionisterne.

Konklusionen kan kun være, at ”pensionsindtægter” (som en nemt afgrænselig indkomstkilde) nu nedlægges med spredehagl og derved sparer skattemyndighederne for et besværligt og måske umuligt arbejde med at indfange bananerne. Kritikken fra Dansk Folkeparti, som betegner sig selv som pensionisternes beskytter, forstummer formentlig samtidig hermed. Skam få den, der tænker ilde derom.

Regeringspartierne og Dansk Folkeparti må nok lide det tab, at de mister min stemme ved næste valg. Min humoristiske sans kan simpelthen ikke bære en fortsat støtte til partier, der uden blusel sætter en billig og nem administration højere end de ligheds- og retssikkerhedstanker, der står prentet på glittet papir i deres valgmateriale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet