Sandheden står malet i ansigtet

26.5.2010

af

Ansigtsudtryk afslører vores følelser og holdninger.

Ansigtsudtryk afslører vores følelser og holdninger, ligegyldigt hvor meget vi forsøger at skjule dem. Djøfbladet har talt med den amerikanske professor i psykologi Paul Ekman, der er ekspert i ansigtets 43 muskler.

Ansigtet kan inddeles i syv stamudtryk, der består af: Overraskelse, frygt, afsky, foragt, vrede, glæde og sorg. Det er ud fra disse grundudtryk i ansigtet, at man kan vurdere, hvilken sindstilstand omgivelserne befinder sig i.

Det siger Paul Ekman, der regnes for verdens førende i afkodning af ansigtets mange forskellige udtryk. Den 75-årige professor fra University of California danner nu skole inden for psykologien med en produktion af over 220 bøger og artikler på området for studier af ansigtet.

Professoren møder ofte folk, der ikke mener, at det er nogen kunst at vurdere, hvilket stamudtryk et ansigtsudtryk dækker over. Han beder dem derfor selv forsøge med en række fotosekvenser af familie, venner, partneren eller kolleger for klassificering af stamansigtsudtrykkene.

”De fleste kan kun gennemskue udtrykket på halvdelen af ansigterne – resten ved de ganske enkelt ikke, hvordan de skal placere blandt de syv stamudtryk.”

Mikroekspressioner

Endnu vanskeligere bliver det, når man skal identificere ansigtets såkaldte mikroekspressioner, som er kortvarige, nærmest usynlige versioner af de syv stamudtryk. Mikroekspressionerne varer typisk mellem 1/25 og 1/5 sekund og lader sig derfor nærmest umuligt afkode med det blotte, utrænede øje.

”At lære at tyde ansigtsudtryk helt ned til mikroekspressioner handler om træning. Det er ligesom at lære at cykle eller køre bil. Når teknikken sidder fast, glemmer du den aldrig,” fortæller Ekman.

Ifølge Paul Ekman kan 95 procent af befolkningens ansigtsudtryk placeres på et spektrum af følelser. Der findes imidlertid en restgruppe i befolkningen på 5 procent, der ikke lader sig afkode – ganske enkelt fordi de ikke viser ansigtsudtryk, der afslører overraskelse, frygt, afsky, foragt, vrede, glæde eller sorg i forskellige udtryksvarianter.

”Disse mennesker har, hvad man i fagjargon kalder pokerface, og der forskes nu i, hvorfor det er muligt for denne lille gruppe af befolkningen at sætte et pokerfjæs op.”

Darwin og terrorister

Det var Darwin, der som den første videnskabsmand proklamerede, at ansigtets udtryk har universalkarakter. Det fik han prygl for i videnskabelige kredse, fordi det var en etableret sandhed, at ansigtsudtryk var geografisk forskellige på linje med forskellige sprog.

Paul Ekman er helt på linje med Darwin:

”Ansigtsudtryk er uafhængige af geografi, race og tid. Vores ansigter fungerer som sandhedsdetektorer, uanset hvor i verden vi lever eller er vokset op.”

For blot 20 år siden havde blandt andet centrale overvågnings- og efterforskningsinstitutioner i USA ikke meget til overs for Ekmans ansigtsstudier. Efter 11. september er Ekman imidlertid blevet taget til nåde af både FBI og CIA, hvor han med sin ekspertstatus træner antiterrorkorps i at dechifrere ansigtsudtryk hos potentielle terrorister i store lufthavne og på andre trafikale knudepunkter. Derudover bruges Ekman til at afkode underliggende budskaber og markører i Osama Bin Ladens ansigt, når Al Queda-bagmanden med jævne mellemrum sender videoer på verdensmarkedet.

Senest har Ekmans studier af ansigtet fået succes i tv-dokudramaet Lie to Me, der med blandt andet skuespilleren Tim Roth i hovedrollen vises med høje seertal i USA og i flere europæiske lande. Ekman deltager selv i arbejdet med manuskripterne forud for optagelserne, hvor en videnskabsmand og hans tre videnskabelige medarbejdere forsøger at løse en fiktiv case ved hjælp af optegnelser om ansigtets afslørende udtryk.

”Sandheden står malet i ansigtet. Du skal blot lære afkodningsteknikken, og så skal du selvfølgelig selv turde se sandheden i øjnene. Det er forudsætningerne for at kunne afkode følelserne bag de ansigter, som du møder i din hverdag – hvad enten det gælder på jobbet eller i privatlivet,” fastslår Paul Ekman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet