Eksiladvokater kæmper for demokrati og frihed

12.5.2010

af

En lille flok burmesiske jurister og advokater underviser unge burmesere i forfatningsret og menneskerettigheder. De håber at kunne skubbe til udviklingen i hjemlandet, hvor skiftende militærdiktaturer har siddet på magten i mere end 40 år.

Efter 30 års ansættelse på det juridiske fakultet i Rangoon flygtede professor Nyunt Lwin i 2003 til Thailand. Som for mange andre advokater og jurister før ham var tilværelsen i Burma blevet for farlig.

I dag arbejder Nyunt Lwin for Burma Lawyers Council, BLC, som blev etableret af en lille gruppe burmesiske eksiladvokater i 1996.

Organisationen driver en juraskole og yder juridisk rådgivning til burmesiske flygtninge og illegale migrantarbejdere i Thailand. Udviklingen i Burma følges tæt og militærregimets aktiviteter kommer under kritisk lup i nyhedsbreve, som sendes ind over grænsen til organisationer og aktivister i Burma.

”Der er illegale græsrodsorganisationer overalt i Burma, men de bliver nødt til at være meget forsigtige og arbejde i det skjulte. Vi har kontakt til mange af dem og bliver jævnligt opdateret om situationen. Og vi hjælper dem så godt, vi kan med materialer og information om, hvad der foregår andre steder i Burma og internationalt,” fortæller professor Nyunt Lwin.

Burmas nye ledere

BLC har siden etableringen i 1996 afholdt korte kurser og undervist flere end 3000 burmesere i menneskerettigheder og lovgivning om migrantarbejderes og flygtninges rettigheder. Organisationen erkendte hurtigt, at der var et stort behov for juridisk viden i både Burma og blandt flygtninge i grænseområderne. Og i 2005 blev Burma Law Academy etableret med økonomisk støtte fra bl.a. Danmark.

”På skolen forsøger vi at give eleverne viden om demokrati og rettigheder, så der er nogle til at lede landet den dag, Burma igen bliver frit. Indtil da er der brug for nye ledere af lokale organisationer både inde i Burma og i grænseområder, hvor hundredetusinder af burmesiske flygtninge i dag opholder sig,” siger professor Nyunt Lwin.

Skolens aktiviteter finansieres i øjeblikket af en amerikansk og en japansk ngo. Men støtten er kortsigtet og økonomien stram.

”Danmark støttede opstarten af skolen fra 2005 - 2007, men efterfølgende har det været svært at få økonomien til at hænge sammen. Vi har måttet skære ned på aktiviteter og kan kun lige få det til at løbe rundt. Heldigvis er det lykkes os at få støtte fra to mindre organisationer, men på længere sigt bliver det vanskeligt at fortsætte,” siger professor Nuynt Lwin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet