Teammedlemmers personlighed er afgørende

28.4.2010

af

Autisme Center Vestsjælland er fem år i træk blevet kåret som Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads, og senest blev de kåret som Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads i 2009. En af hemmelighederne bag succesen er teamorganisering.

Eskild Urhøj er ikke i tvivl om vigtigheden af personlighederne, når et team skal sammensættes:

”Det er helt afgørende, at teamet indeholder så mange mennesketyper og menneskesyn som muligt – blandt andet den detailorienterede, der sørger for grundigheden, og den resultatorienterede, som sørger for, at vi får afsluttet og kommer videre. Samtidig er det altafgørende for teamets succes, at personlighederne fungerer sammen, og at der skabes en fælles bund af tillid. Det er fra den, at al udvikling – både den individuelle og teamets – udspringer.”

I det hele taget oplever lederen, at hans team trives og præsterer bedst, når det består af forskelligheder:

”Teamet fungerer bedst, når modsætninger mødes, og når der er tillid til, at alle gør og siger alting i den bedste mening.”

Potentiale til konstant udvikling

Den enkelte medarbejder skal også være gjort af det rette stof for at fungere bedst muligt i en teamorganisering.

”En teamplayer skal evne at arbejde med sig selv. Han eller hun skal kunne modtage kritik fra teamets øvrige medlemmer og fra sine omgivelser. Det skal teammedlemmet dels være robust nok til, men medlemmet skal også kunne bruge kritikken konstruktivt i stedet for at gå i forsvarsposition, finde undskyldninger uden for sig selv og tage kritikken personligt,” siger Eskild Urhøj og fortsætter:

”I et velfungerende team opleves kritik som en gave − som et udtryk for, at der er nogle, der interesserer sig for det, teammedlemmet laver, og det ses som en mulighed for at udvikle sig.”

Derfor er rekrutteringsfasen, når et nyt medlem til teamet overvejes, så væsentlig.

”Vi spotter den helt rette person i ansættelsesfasen ved at stille specifikke spørgsmål omkring personligheden. Vi spørger blandt andet, hvad god humor er, og hvilke initiativer ansøgeren har taget for nylig. Og der indgår altid teammedlemmer sammen med lederen i ansættelsesudvalget,” fortæller Eskild Urhøj.

Én stor familie

”Når teamet senere udvides med nye medlemmer, er det vigtigt, at det nye medlem føler sig velkommen. Det sikrer vi blandt andet ved, at der er en vært, som tager imod den første dag, sørger for fælles morgenmad, introduktion til de øvrige teammedlemmer og følger den nye rundt i organisationen. Og så er arbejdspladsen forberedt og klar, og der er en arbejdsplan for dig, så du og dine teamkollegaer ved, hvad du skal lave i den første periode. Og de øvrige teammedlemmer har altid tid til at hjælpe!” understreger Eskild Urhøj.

”I bund og grund er det ikke så svært at være i et team,” mener han og sammenligner det med at være i en familie:

”I en familie med far, mor og børn har vi også forskellige roller og er afhængige af hinanden. Og vi hverken kan eller vil undvære hinanden.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet