Djøfere kan løse krisen

14.4.2010

af

Flere djøfere er den bedste kur mod lav produktivitet i virksomhederne. Ny rapport viser, at alle højtuddannede bidrager, men djøferne bidrager mest – også mere end ingeniørerne.

Af alle højtuddannede bidrager djøferne mest til at øge produktiviteten i virksomhederne. Det gælder både i privat service og i fremstillingsindustri.

Det viser en ny analyse – ’Produktivitet og videregående uddannelse’ – fra CBS.

Danmark har et stort samfundsproblem: Produktivitetsudviklingen i de private virksomheder er for lav. Men analysen viser, at én djøfer bidrager til virksomhedens værditilvækst svarende til over tre personer uden uddannelse. Det er mere end både højtudannede med en humanistisk og en teknisk baggrund.

”Udbyttet af de højtuddannedes arbejdskraft er særligt højt, fordi de ikke bare selv har en høj produktivitet, men fordi de medvirker til at øge hele virksomhedens produktivitet. Der er altså en kollektiv effekt, og det er den, vi har målt her,” forklarer professor i økonomi på CBS, tidl. vismand Jan Rose Skaksen.

Den kollektive gevinst er så stor, at hvis man øger andelen af højtuddannede i virksomhederne med ét procentpoint, vil bruttonationalproduktet stige med en hel procent.

”Så hvis vi vil have højproduktive virksomheder, skal vi have et højt udbud af højtuddannede, og virksomhederne skal ansætte dem,” siger han.

Akademikerkampagne nu

”Det er skønt at blive bekræftet i, at det kan betale sig at ansætte højtuddannede,” siger Allan Luplau, formand for DJØF Privat.

Nu skal vi have regeringen med ind i kampen, fastslår han.

”Det haster med dén akademikerkampagne rettet mod de små og mellemstore virksomheder, som DJØF længe har advokeret for. For det kommer ikke af sig selv.”

Der skal handles nu, hvor der er ledige nyuddannede djøfere på markedet.

”For så har virksomhederne tag i dem, når konjunkturerne vender. Det flytter Danmark fra nødsporet til vækstsporet, og er pinedød nødvendigt for os i den globale konkurrence.”

Analysen ’Produktivitet og uddannelse’ er udarbejdet af professor Jan Rose Skaksen og seniorøkonom Martin Junge fra CERN på CBS og finansieret af Danmarks ErhvervsforskningsAkademi (DEA).


DJØFs forslag til vækstinitiativer: Større produktivitet i akademikerløse små og mellemstore virksomheder (SMV’ere)

1000 jobs SMV’ere:

  • Virksomhedsbesøg med sparring til matchning - udvikling af kompetenceprofiler og præsentation af konkrete kandidatmuligheder

400 SMV-uddannelsesforløb:

  • Dimittender rustes til karrierestart i SMV med 6-10 ugers uddannelse i fx forretningsforståelse, IT mv.
  • Overgår derefter i praksisforløb på virksomhed med løntilskud

210 ekstra erhvervsforskere og videnpiloter:

  • 30 erhvervs-post.doc’ere til SMV’ere
  • 150 flere videnpiloter til SMV’ere
  • 30 flere erhvervs.ph.d’ere i den offentlige sektor
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet