Bosat i USA - ansat i Nordjylland

28.4.2010

af

Dansk erhvervsjurist arbejder fra sin virtuelle arbejdsplads i USA for SKAT i Nordjylland.

Når Tina Mathiasen tænder for sin pc i Virginia Beach i USA og stiller kaffekoppen ved siden af tastaturet, er hun reelt gået på arbejde hos SKAT i Region Nordjylland.

En etårig forsøgsordning skal afdække, om det kan lade sig gøre at have en medarbejder siddende på den anden side af Atlanten − med seks timers tidsforskel − og arbejde lige så optimalt, som hvis medarbejderen sad i Danmark.

For SKAT er fordelen ved ordningen, at man ikke mister en kompetent medarbejder. For Tina Mathiasen er fordelen, at hun kan fortsætte med at arbejde for sin danske arbejdsgiver.

Da Tina Mathiasen flyttede tilbage til Aalborg for godt halvandet år siden med sin syvårige datter og sin amerikanske mand, havde hun glædet sig til at starte en ny tilværelse i sit hjemland, men sådan skulle det ikke gå. Tinas mand, der er officer i det amerikanske søværn, kunne ikke få arbejde i Danmark, og så måtte familien flytte tilbage til USA.

Det er ikke, fordi Tina Mathiasen, der er cand.merc.jur., ikke har mulighed for at få arbejde inden for sit fag i USA, hvor hun blandt andet har arbejdet for revisionsfirmaet KPMG. Men selvom opgaverne har været udfordrende, finder hun det amerikanske arbejdsmarked topstyret og omgangsformen mere formel:

”Jeg oplever, at der er langt større tillid til medarbejderne i Danmark, og jeg nyder, at vi kan tale mere lige ud af posen.”

Fastholder medarbejdere

Ifølge Tina Mathiasens chef, afdelingsleder Kaj Jensen, bliver distancearbejdspladser − inden for landets grænser – brugt i vidt omfang, fordi det giver større fleksibilitet og bedre muligheder for at rekruttere og fastholde medarbejdere.

Tina Mathiasen arbejder via en Citrix-platform, hvor hun går ’ind’ på et virtuelt skrivebord og henter sine sager. Der er ikke den store forskel i forhold til at sidde på et kontor i Danmark, dog må hendes kolleger printe hendes sager ud, skrive dem under og sende dem af sted. Da hun sidder med bindende svar for SKAT, har hendes arbejdsgiver mulighed for at måle, hvor stor hendes produktivitet er, ligesom der altid er en kollega til at kvalitetssikre sagerne, før de sendes af sted.

”Det kan godt være lidt ensomt at sidde alene og arbejde herhjemme, men jeg er i jævnlig kontakt med mine kollegaer, og jeg holder mig ajour om organisationsændringer, nyt lovstof osv. på vores intranet. Da jeg ikke har mulighed for at få en snak ved kaffemaskinen, prøver jeg at være ’synlig’ ved at være med i gaver, sende en fødselsdagshilsen osv. Jeg deltager også i vores årlige medarbejderdag, som man i øvrigt flyttede sidste år, så jeg kunne være med. Det er en del af min aftale, at jeg skal ’vise mit ansigt’ i Danmark engang imellem,”siger Tina Mathiasen.

Betingelser skal opfyldes

Selvom det kan lyde besnærende at arbejde hjemmefra, er der ifølge Tina Mathiasen også nogle fundamentale betingelser, som skal være opfyldt. Man skal have it-afdelingen til at sørge for, at ens virtuelle arbejdsplads virker. Det kræver fuld opbakning i familien, og det er vigtigt, at både ens chef og kollegaer er taget i ed, når man aftaler, hvilke opgaver man skal løse.

”Vi er yderst positive over for ordningen, og det er mit klare indtryk, at Tina er mindst lige så produktiv som sine kollegaer,” siger Kaj Jensen.

Det er ikke besluttet, om ordningen fortsætter. Begge parter håber, hun kan flytte til Danmark inden for en overskuelig fremtid.

”Jeg har boet og arbejdet i USA i ti år, og nu har jeg det, som om det er en ferie, der har været god, men den har varet for længe. Jeg vil bare hjem. Den stilling, jeg har nu, er mit drømmejob,” fastslår Tina Mathiasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet