Lægeerklæringen er død

12.2.2010

af

Kom til samtale med chefen i stedet.

Selvom du er gået ned med stress på grund af en urimelig chef, skal du ifølge de nye regler om sygefravær i princippet til samtale med din chef. Men det både kan og bør du undgå, understreger DJØF.

Dårligt psykisk arbejdsmiljø med stressramte djøfere og de nye regler om sygemeldinger er ingen god kombination.

Sådan lyder det fra DJØFs Rådgivningscenter, som i det seneste halve år har oplevet en markant stigning i antallet af henvendelser fra stressramte djøfere – formentlig i kølvandet på, at den økonomiske krise har bidt sig fast.

Samtidig er der nu trådt nye regler om sygemelding i kraft.

Lægeerklæringen er afskaffet og erstattet af en såkaldt mulighedserklæring, som skal skrives på baggrund af en personlig samtale mellem chef og ansat. Senest fire uger efter sygemeldingen skal arbejdsgiver yderligere indkalde til en såkaldt sygefraværssamtale, hvor chef og medarbejder skal drøfte og nedfælde hvordan og hvornår, den sygemeldte kan vende tilbage til arbejde.

Det kan kun lyde skræmmende for dén djøfer, som er gået ned med stress på grund af et dårligt forhold til chefen.

Men chefkonsulent Mette Knudsen fra DJØFs Rådgivningscenter understreger:

”En medarbejder skal ikke deltage hverken i en mulighedssamtale eller en sygefraværssamtale, hvis samtalen risikerer at gøre én endnu mere syg. Det kan lægen skrive en erklæring om til arbejdsgiver.”

Netop dén situation vil være aktuel for den typiske stress-ramte djøfere, siger hun.

For kun ganske få af henvendelserne fra stressramte djøfere handler om for stor arbejdsbyrde. Resten handler om mobning, ofte fra chefen, som måske selv er presset, om dårligt psykisk arbejdsmiljø generelt eller om forholdet til kollegerne.

Selve lægeattesten – blanketten, som lægen før udfyldte – er afskaffet. Men lægen kan stadigvæk godt skrive en ’gammeldags’ lægeerklæring på sit almindelige brevpapir, så man undgår først at skulle have en samtale med sin arbejdsgiver og derefter med lægen om mulighedserklæringen.

”Det er dog ikke alle læger, der har været klar over dette. Vi har haft medlemmer, hvor arbejdsgiveren bare ønsker en almindelig lægeerklæring, og hvor lægen så har har sagt, at det ikke kan lade sig gøre,” fortæller Mette Knudsen.

Det fremgår dog nu i en ny vejledning til lægerne fra det såkaldte Attestudvalg.

Så det allerførste man som stressramt skal gøre - hvis man føler, at man bliver mere syg af at skulle tale med chefen - er at gå op og få sin læges opbakning til ikke at deltage i disse samtaler, understreger Mette Knudsen.

Tager ikke højde for psykisk arbejdsmiljø

De nye regler hjælper intet på at få den stress-syge ud af sygdommen, mener DJØF.

”De skaber formentlig tværtimod utryghed, og de passer ikke til sygeforløb, der er affødt af psykisk dårligt arbejdsmiljø. Men vi kan godt håndtere dem, så de på den anden side heller ikke skader vores stress-ramte medlemmer,” forklarer Mette Knudsen.

DJØF har i skrivende stund dog kun har haft ganske få henvendelser om de nye regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet