Gift for det lokale samarbejde

13.1.2010

af

Læserbrev fra Niels Kristian Petersen, cand.scient., tillidsrepræsentant for DM og DJØF ved Danmarks Meteorologiske Institut.

I en årrække har jeg været tillidsrepræsentant for DM (Dansk Magisterforening). Sidste år blev jeg kontaktet af djøferne på min arbejdsplads, der havde besluttet, at de nok var for få til selv at danne en klub, og derfor ville høre, om de kunne etablere et samarbejde med DM’ernes klub. Det endte med, at vores Magisterklub blev lavet om til en AC-klub med mig som tillidsrepræsentant for både DM’ere og djøfere.

Det har i den forbindelse været min politik, at en DM’er og en djøfer skal have samme muligheder for at opnå indflydelse og lønforhøjelse. Jeg har samtidig følt mig forpligtet til at være loyal over for den opdeling, der er mellem DM og DJØF i overenskomsten. Jeg har derfor ikke forsøgt at overtale medarbejdere med en typisk DJØF-uddannelse til at melde sig ind i DM og omvendt. På den måde har jeg skaffet både DM og DJØF nye medlemmer!

Nu ser jeg imidlertid, at DJØF vil have sine tillidsrepræsentanter til aktivt at overtale andre AC’ere til at melde sig ind i DJØF. Det fremgår bl.a. af DJØF’s seneste blad til sine tillidsrepræsentanter, Tillidsposten. Der er tilsyneladende tale om en ny offensiv DJØF-politik, der skal fiske medlemmer blandt DM’ere og andre AC’ere, så DJØF kan stå stærkere på de offentlige arbejdspladser.

Jeg kan ikke deltage i denne kampagne. Ikke blot fordi jeg er DM’er, men også fordi jeg mener, at den lægger gift ud for det lokale samarbejde mellem medlemmerne af AC-organisationerne. Skal vi til at slås om medlemmerne lokalt, bliver det helt sikkert sværere at finde fælles fodslag, når der skal stilles krav om bedre løn- og arbejdsforhold.

For mig som tillidsrepræsentant for både DM’ere og djøfere kan sådan en kampagne i længden gøre det vanskeligt for mig at forblive loyal over for DJØF. Enten kan jeg så vælge at gøre som DJØF ved at forsøge at overbevise djøferne om, at de er bedre tjent med at være medlem af DM, eller også kan vi indlede en lokal skilsmisse mellem DM’erne og djøferne, og så må djøferne klare sig selv. Jeg kan ærligt talt ikke se, hvad gavn djøferne på min arbejdsplads har af den situation.

Jeg vil derfor foreslå DJØF at tage kampagnen op til fornyet overvejelse.


Svar

Mulighederne skal kendes

Kære Niels Kristian Petersen.

Tak for dit indlæg. Du rejser en helt relevant diskussion, som for DJØF heldigvis ikke handler om at ”lægge gift ud for det lokale samarbejde”. Udgangspunktet for DJØFs initiativer er at styrke den samlede organisering på arbejdspladserne – helt i overensstemmelse med den aftale, de fleste organisationer i AC indgik i 2003 om at akademikere - uanset uddannelsesbaggrund - frit skal kunne vælge, hvilken faglig organisation, de ønsker at være medlem af. Det vil samlet styrke AC-organisationerne.

DJØF organiserer alle med funktioner inden for forvaltning, planlægning, ledelse, økonomi m.m.  De er meget velkomne i DJØF, hvis de vurderer, at DJØFs tilbud passer bedst til dem. Og vi anbefaler naturligvis DJØF, fordi vi tror på, at hvis man som akademiker har funktioner indenfor disse områder, så har man størst udbytte af at være medlem af DJØF. DJØFs tilbud er skræddersyede til djøfernes udfordringer på arbejdsmarkedet.

Kendskab til muligheden for frit at vælge er imidlertid meget begrænset. Derfor har DJØF iværksat en række forskellige initiativer og heriblandt information til tillidsrepræsentanterne, for at øge kendskabet til frit valg. Det er initiativer som en tydeliggørelse af mulighederne for medlemskab på DJØFs hjemmeside, bedre informationsmateriale og et gratis 3 måneders prøveabonnement på DJØF Bladet. Det handler hverken om at ”overtale” eller ”fiske” men om sober og saglig information. Og naturligvis skal vi fortsat samarbejde – i AC og på de enkelte arbejdspladser, uanset hvor den enkelte vælger at være medlem.

Med venlig hilsen
Lars Qvistgaard
Formand for DJØFs Overenskomstforening

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet