Nyt job - Camilla Blomquist

22-09-2009
2 min.

Andet end koleraepidemi og politisk undertrykkelse.

Camilla Blomquist, 28 år, BA i statskundskab fra Københavns Universitet og Master of Arts in Law and Diplomacy med speciale i politisk økonomi og public policy fra The Fletcher School, Tufts University, Massachusetts, USA. Pr. 1. maj ansat som Public Sector Specialist (JPO) ved Verdensbankens kontor i Zimbabwe.

Hvorfor faldt valget på Zimbabwe?

”Jeg vidste, at jeg ville arbejde med governance og udvikling af den offentlige sektor i et konkret land frem for fra vores hovedkontor i Washington – gerne et land med masser af udfordringer. Da stillingen blev slået op af Danida, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle til Zimbabwe.”

Hvor meget vidste du om landet, før du kom herned?

”Lad mig sige det sådan, at jeg, siden jeg søgte jobbet i september, har fulgt udviklingen tæt. Zimbabwe har en fascinerende historie med store op- og nedture. Derudover skal jeg til at lære shona, som er det mest talte sprog efter engelsk.”

Har din opfattelse af Zimbabwe ændret sig, efter du flyttede herned?

”Der er utrolig stor forskel på det billede, man får gennem medierne – politisk undertrykkelse, koleraepidemi og invasioner af farme – og på de oplevelser, man får ved at bo og arbejde her. På gaden mærker man tydeligt det håb, folk har for en bedre fremtid. Man ser udviklingen i form af fx nye og flere varer på hylderne hele tiden, og man får mulighed for at diskutere nuancerne ved den politiske situation. Alt det ændrer ens opfattelse af landet. Det er de små fremskridt, man skal fokusere på for ikke at blive fortvivlet over, hvor håbløs den politiske situation ellers kan virke.”

Hvad laver du konkret?

”I bund og grund er min opgave at hjælpe med at genopbygge en offentlig sektor, som bogstaveligt talt er ædt op af inflation. Der er meget få ressourcer tilbage. De offentligt ansatte, der er tilbage, får alle 100 dollars om måneden – uanset om man er direktør eller sekretær. Og der er meget få økonomiske ressourcer til at få de offentlige institutioner op at køre, så folk kan modtage de basale services.”

Hvor meget påvirker den politiske situation dit arbejde?

”Meget. Når fagforeningerne fx demonstrerer dagligt foran Ministeriet for Public Service, som jeg arbejder tæt sammen med, mærker man direkte det politiske pres. Den politiske magtkamp mellem de to partier ZANU-PF og MDC-T kommer også til udtryk i medierne, hvor man ofte kan læse, at vores arbejde bliver vinklet til at støtte deres forskellige politiske formål. Derudover er der et betydeligt pres fra de bilaterale donorer, fordi alle lande har brug for et godt eksempel på fornuftig udvikling. Mange håber, at det vil blive Zimbabwe.”

Hvad med fritiden?

”Der er ikke meget af den, men det har heldigvis været meget nemt at falde til, og jeg har fået en god og broget vennekreds. Hernede er det helt afgørende med et godt netværk, for at praktiske ting falder på plads, fx har jeg lånt en bil af en kollega, fordi min egen stadig ikke er godkendt.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.