Djøfere: sørg for at få søvn og sex

23.9.2009

af

Tre ud af fire djøfere har oplevet træthed, søvnbesvær, nedprioritering af familie og venner, hovedpine eller nedsat sexlyst på grund af stress.

Dyb søvn og drømmesøvn er en ressource. Drømmesøvnen er vores natlagerforvalter, som rydder op i dagens enorme indkomne mængde af nye varer på det mentale lager og gør det klar til næste dags trafik. Den dybe søvn er en fysiologisk regenerator af vigtige processer på celleplan. Sover man ikke nok og ikke dybt nok, starter man en dominoeffekt af negative reaktioner i krop, sjæl og koncentrationsevne.

Det er reaktionen fra cand.jur. Kim Steen Nielsen, partner i Corporate Care, som rådgiver virksomheder om forebyggelse af stress, da han ser, hvor højt oppe søvnbesvær ligger på djøfernes symptom-liste.

”I skal være på vagt her. Dels forstærker dårlig søvn de andre stress-symptomer på listen. Dels går det ud over effektiviteten og evnen til at prioritere – og det fører til mere stress.”

Men det er ikke kun de stressede, der skal passe på. Stjæler man bevidst timer fra sin søvn for at nå det hele i karrierelivet – også at se Deadline kl. 23 – så svækker man sin mentale skarphed.

”Ny forskning viser, at hvis du permanent har et forstyrret søvnmønster, svarer det til at gå på arbejde med promiller i blodet,” forklarer han.

Døgnet har kun 24 timer, siger Lisa Mulvad fra DJØFs Kompetence- og Karrierecenter, som giver individuel rådgivning til djøfere. Hun tror, at en af grundene til søvnunderskuddet er, at djøfere tager arbejde med hjem.

”Det kan godt være, at der er blevet en bedre kultur om, at man – også mænd – skal gå til tiden for at hente børn. Men det nytter jo ikke, hvis de slæber uløste opgaver med hjem på den bærbare til, når børnene sover.”

Normalt med nedsat sexlyst

Hver femte kvindelige djøfer og hver ottende mandlige djøfer har oplevet nedsat lyst til sex. Det ligger dog helt inden for normalen, siger Kim Steen Nielsen.

”Det er et typisk og kendt mønster, og det er som regel lidt højere for kvinder.”

DJØF-kvinderne ligger højere end mændene på samtlige symptomer på listen. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de er lettere at stresse.

”Kvinder er mere i kontakt med deres krop og følelser end mænd. De registrerer hurtigere symptomer end mænd, som til gengæld ofte går for længe med dem uden at reagere.”

En anden forklaring er, at oplevelsen af at skulle leve fuldt op til to ansvar – dét på jobbet og dét derhjemme – er større hos kvinderne.

”Ansvar fylder mere hos kvinder, og overansvarlighed er en hyppig stressårsag for dem, viser alle internationale undersøgelser.”

Der er dog også en dybereliggende og udbredt stressårsag, som DJØFs undersøgelse ikke afdækker, påpeger Kim Steen Nielsen: Værdikonflikter mellem dine egne inderste ønsker om, hvordan tingene skal være – og så det liv, du reelt lever på jobbet og i familien.

”Dét er en refleksion, som bliver vigtigere og vigtigere for mennesker.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Lisa Mulvad
6 år siden
Vi tager den loge igen....