Brobygger mellem kommune og socialøkonomisk virksomhed

23.9.2009

af

Landets kommuner er begyndt at interessere sig for det socialøkonomiske felt. Chefkonsulent Trine Schaldemose fra Center for Socialøkonomi hjælper kommunerne med samarbejdet.

”Der er en unik udvikling i gang for socialøkonomisk iværksætteri. Og det er vanvittigt spændende at være en del af det skifte, der er ved at ske i det danske samfund, hvor den sociale logik og forrentningslogikken nærmer sig hinanden.”

Ordene kommer fra Trine Schaldemose, der i marts blev ansat som chefkonsulent i Center for Socialøkonomi. Udviklingen kommer blandt andet til udtryk ved kommunernes spirende interesse for at samarbejde med de socialøkonomiske virksomheder. Det vil sige virksomheder med et socialt sigte, hvor overskuddet geninvesteres i virksomheden eller øremærkes til sociale formål.

”Kommunerne kan opnå fordele ved at satse på de socialøkonomiske virksomheder. Dels kan virksomhederne skabe nye arbejdspladser, særligt til svage ledige, og dels kan de være med til at udvikle nye velfærdstilbud eller løse sociale opgaver på andre måder, end kommunen selv kan,” siger Trine Schaldemose, der mener, at den socialøkonomiske virksomhedsform derfor har potentiale som vækstdriver i en kommune.

Job til autister

Et succesfuldt eksempel er it-virksomheden Specialisterne, der ansætter mennesker med autisme og bruger deres særlige forudsætninger til at løse konsulentopgaver for erhvervslivet.

”Specialisternes stifter, Thorkild Sonne, ville gerne skabe arbejdspladser til mennesker med autisme og overvejede derfor, hvad de kunne være særligt gode til. Han vendte logikken på hovedet, kan man sige, og har nu opbygget en virksomhed, der omsatte for 17 millioner kroner i 2008.”

I øjeblikket arbejder Trine Schaldemose og centret sammen med blandt andet Kolding Kommune om at udvikle en egentlig socialøkonomisk vækststrategi. I første omgang skal det kortlægges, hvilke socialøkonomiske virksomheder der allerede findes i Kolding Kommune, samt hvordan betingelserne er for at starte nye virksomheder op.

”Vækststrategien skal skabe rammer for mere socialøkonomisk iværksætteri i kommunen. Det kan være gennem rådgivning til nye iværksættere, mentorordninger eller netværk og partnerskaber mellem det etablerede erhvervsliv, kommunen, frivillige kræfter og de nye socialøkonomiske virksomheder,” fortæller Trine Schaldemose om det igangværende arbejde.

Den 35-årige cand.scient.pol. deler sin arbejdsuge mellem to arbejdspladser: Center for Socialøkonomi og Frivilligrådet. Det giver god mening, oplever hun, fordi opgaverne ofte er beslægtede. 

”Jeg kan trække meget med mig fra det ene sted til det andet. Fx erfaring med politiskstrategisk arbejde, kendskab til relevant lovgivning, adgang til netværk og indsigt i samspillet mellem kommuner og de frivillige organisationer. Udfordringen for mig består i at få logistikken og mængden af opgaver til at gå op, så begge arbejdspladser kan drage nytte af den viden, jeg bærer med imellem dem.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet