SKAT kommer dårligst ud på arbejdsmiljø

24.8.2009

af

Otte ud af ti overflyttede djøfere i SKAT mener, at reformen har forringet deres arbejdsmiljø.

SKAT er set fra et medarbejdersynspunkt sluppet dårligst fra strukturreformen.

Næsten 80 procent af de djøfere fra SKAT, der er med i undersøgelsen, mener, at reformen har påvirket deres arbejdsmiljø negativt eller meget negativt. De er blevet overflyttet fra kommunerne til det nye én-strengede, statslige skattesystem – og udgør ca. ti procent af djøferne i det nye SKAT.

De leverer også adskillige beske bemærkninger i fritekstfeltet i undersøgelsen. Kritikken går især på de negative konsekvenser – også for skatteprovenuet – af, at SKAT skal effektivisere sig til 1.500 færre stillinger, og at man nu er i gang med omstrukturering nummer to, hvor man igen flytter rundt på folk og opgaver.

Jurist Katja Munkholm, der er formand for AC-Landsklubben SKAT og selv overflyttet fra Hillerød Kommune, mener, der er flere forklaringer på utilfredsheden.

”Først og fremmest blev de ikke klædt godt nok på til fusionen. Der kunne være gjort meget mere for at få overgangen fra kommunerne til staten til at gå nemmere.

For det andet er SKAT blevet en stor organisation, hvor den nærmeste chef ikke har samme spillerum, som skattechefen i kommunerne havde.

”Mange af beslutningerne bliver enten truffet fra politisk side eller på et overordnet niveau langt fra mange medarbejderes almindelige hverdag.”

For det tredje handler det om, at undersøgelsen er gennemført midt i, at SKAT er i gang med endnu en ny, større omorganisering, også med fysisk færre enheder.

”Den medfører, at mange medarbejdere enten skal skifte arbejdsopgave eller tjenestested. Det giver store frustrationer blandt medarbejderne, og det gælder hele DJØF-gruppen i SKAT.”

Men hun ønsker ikke at male billedet sort.

”SKAT foretager hvert år en arbejdspladsmåling af attraktiviteten. Resultatet er steget i de sidste år.”

En politisk beslutning

De målinger griber HR-direktør i SKAT, Preben Kristiansen, også fat i.

”Vi har ingen indikation af, at de af vores medarbejdere, som er kommet over fra kommunerne, har en mere negativ holdning. Tværtimod er tilfredsheden generelt vokset så meget i de sidste to målinger, at vi selv blev lidt overraskede. Vi er blevet en mere attraktiv arbejdsplads.”

Han afviser også, at der ikke skulle være taget godt nok hånd om dem, der kom over fra kommunerne.

”De opfattede dengang flytningen som en trussel. Men vores oplevelse er, at de nu begynder at opdage udviklingsmulighederne ved at være i en stor, stærk organisation.”

Men det, djøferne i undersøgelsen klager over, er, at de nu skal igennem endnu en stor omstrukturering over de næste tre år?

”Ja, og det er rigtigt, at det har givet en del turbulens og bøvl her i foråret, da vi meldte planerne ud. Men som jeg hører det, opfattes den nye struktur generelt positivt af djøferne, fordi den har meget fokus på styrkelse af fagligheden.”

De beklager også, at der skal skæres 1.500 stillinger væk?

”Det er de politiske krav til, hvad fusionen skal give i effektivitetsgevinst ud fra alle de analyser, der er lavet. Det kan man godt være utilfreds med, men det er et politisk spørgsmål. Men vi vil bestemt gerne diskutere arbejdsmiljø indenfor de rammer, man nu politisk har fastsat for SKAT.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet