Mange netværk skabes i blinde

23-08-2009
2 min.

Der oprettes konstant nye netværk, og de fleste vil gerne være med. Men det skal gøres rigtigt, hvis det ikke skal ende med spildte ressourcer.

Djøfere er storforbrugere af såkaldt designede netværk i arbejdsmæssig sammenhæng – det vil sige frivillige netværk, hvor man bliver bragt sammen eller søger sammen for at opnå noget af værdi for sig selv og måske ens organisation. Fx at dele viden, få støtte eller åbne døre for hinanden.

Det viser en undersøgelse, som DJØF har foretaget af djøfernes netværksbrug.

Men netværk bliver alt for ofte skabt i blinde, siger Tore Wanscher, partner i Wanscher og Nielsen, der i en årrække har rådgivet om netværk, og har gennemført undersøgelsen for DJØF.

Han påpeger, at størstedelen af djøferne i undersøgelsen angiver, at det er medarbejdere og ledere selv, der kan eller må initiere netværk.

”Der bliver oprettet en masse netværk i dag, uden at ledelserne har den fornødne viden om det,” siger han.

Det minder om, da projektarbejdsformen ramte os for 20 år siden, mener han. Alle skulle have dem, men de færreste vidste dengang nok om at drive et projekt. Det er det samme med netværkskulturen i dag, og så bliver resultatet ofte dårligt besøgte netværksmøder, frustrerede deltagere og en masse spildte ressourcer.

Tid er penge

Det er en udbredt misforståelse, at det stort set er gratis at oprette netværk, hvad det ikke er, siger Tore Wanscher og giver et par eksempler:

”I en mellemstor kommune havde man oprettet et netværk med alle fagchefer og direktionen – 32 personer i alt – som mødtes i tre timer seks gange om året. Det er ret mange ressourcer at binde op, men de havde på intet tidspunkt defineret formålet, arbejdsformen, sammenhængen med kommunens strategi eller deltagernes behov.”

Et andet eksempel har han fra en af vores store danske produktionsvirksomheder:

”De lavede et specialistnetværk for lean-specialister, som ikke gav nogen mening, fordi man satte folk, som arbejdede 100 procent af deres tid med lean, sammen med folk, som kun arbejdede ti procent af deres tid med lean. De folk har vidt forskellige behov og kan ikke finde nogen fælles agenda.”Brugt rigtigt er netværk en meget effektiv og rentabel organisationsform, understreger han, men man skal gøre sig klart, hvad målet er med netværket, og hvad deltagerne får ud af det, så man kan vurdere, om det lykkes.

”Faren er, at man opretholder netværk, der er det rene ressourcespild. Eller omvendt lukker netværk, der er en guldåre.” 

 

 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.