Kæmpe international erhvervsinvestering

23-08-2009
2 min.

Maersk Oil Qatars cirka 900 ansatte, som tilsammen repræsenterer i alt 47 nationaliteter, arbejder på at udvikle oliefeltet i Den Arabiske Golf ud for ørkenstaten Qatar.

I hovedstaden Doha i oliestaten Qatar blæser ørkenstøvet ind mellem skyskraberne, og temperaturen sniger sig let op på 45 grader i skyggen. De fleste bevæger sig omkring i store hvide firhjulstrækkere med aircondition – stort set ingen mennesker går på gaden. Kun bygningsarbejderne fra Fjernøsten, der selv i middagsheden er på arbejde.

Men når ansatte i Maersk Oil Qatar har møder med olieministeren og hans folk, vælger de alligevel at spadsere, for Maersk Oils hovedkvarter i Doha ligger lige ved siden af olieministerens kontor – en høj bygning med en dråbe graveret ind i facaden.

Lokale sponsorer

Det er praktisk for den danske virksomhed at have Qatars myndigheder som nabo, for et tæt samarbejde med dem er afgørende, når man slår sig ned som olievirksomhed. Det fortæller Martin Næsby, der er leder af den juridiske afdeling i Maersk Oil Qatar.

”Vi koordinerer vores indsats i oliefeltet med repræsentanterne fra det statslige olieselskab. Fx har vi livlige drøftelser om, hvem vi skal indgå kontrakter med og om tekniske løsninger på de udfordringer, vi møder i undergrunden og omkring faciliteterne.”

En investering på seks milliarder dollars

Mærsks seneste aftale om rettighederne til at udvikle oliefeltet Al Shaheen blev indgået med det statslige olieselskab Qatar Petroleum i 2005 og beløber sig til 32 milliarder kroner i investeringer, hvilket gør det til Danmarkshistoriens største internationale erhvervsinvestering.

I øjeblikket arbejder 900 ansatte – cirka 500 i skyskraberen i Doha og omkring 400 på tankere og boreplatforme offshore – med at udvinde olie fra feltet, der ligger i tynde lag i undergrunden 80 kilometer ud for Qatars kyst – nærmest som tre tynde ’lagner’, nogle steder under en meter tykke. At udvinde olien omkostningseffektivt kræver, at man laver meget lange horisontale boringer, og den danske virksomhed blev for nyligt optaget i Guinness Rekordbog med verdens længste boring på godt 12 kilometer.

Multinational ånd

På store plancher rundt omkring på kontorerne kan man se, hvordan en del af milliardinvesteringen nu er omsat i stål, brønde og platforme. Foran flere af dem står folk og diskuterer på engelsk, som er arbejdssproget for de i alt 47 forskellige ansatte nationaliteter. Virksomhedens multinationale ånd manifesterer sig også tydeligt i folks påklædning – her er alt fra vestligt klædte europæere over indere i sari og til lokale qatarier, hvor mændene går i lang, hvid dish-dash og rødt og hvidt ternet tørklæde og kvinderne i lang, sort abaya og slør for ansigtet.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.