Fra vådt blæk til borerigge

23-08-2009
2 min.

Martin Næsby har som chef for Legal and Corporate Affairs i Maersk Oil Qatar det juridiske ansvar for at omsætte Danmarkshistoriens største erhvervsinvestering i elementer som platforme, borerigge, rørledninger og skibe.

Hvilke elementer indgår der i en aftale om at udvinde olie i en Golfstat? Det ved Martin Næsby en del om. Som chef for Legal and Corporate Affairs i Maersk Oil Qatar har han været dybt involveret i alle de forhandlinger, som følger af Danmarkshistoriens største erhvervsinvestering – aftalen om at udvikle oliefeltet Al Shaheen, som det danske olieselskab i 2005 indgik med Qatar Petroleum.

Forhandlinger er et kulturelt kick

Siden blækket i aftalen tørrede ind, har Martin Næsby været ansvarlig for forhandling af de flere end 200 kontrakter, der følger med investeringen. Kontrakter om leverancer af platforme, skibe, borerigge, stål osv. fra lande som Indien, Malaysia, England og De Forenede Arabiske Emirater. Han har været primusmotor i at standardisere kontrakter og samarbejder med både advokater i de involverede lande og med myndighederne i den lille oliestat. Et arbejde, der giver den 48-årige tidligere konkursadvokat et kick – både fagligt og kulturelt.

”Vi har fået indført nogle standardkontrakter, som vi har brugt til samtlige aftaler, vi indgår med firmaer, der kommer fra hele verden og fra vidt forskellige kulturer. Både ledelsesmæssigt og fagligt har det været en fantastisk spændende udfordring at få det på plads,” siger Martin Næsby, hvis afdeling i perioden er vokset fra to til godt 20 ansatte.

Udsigt over Golfen

Maersk Oil er ligesom andre udenlandske virksomheder i Qatar underlagt landets særlige sponsorsystem, hvor virksomhederne sponseres af en indfødt qatari. De sponserer så deres ansatte, der igen sponserer deres medbragte familie. Kun 200.000 ud af Qatars 1,6 millioner indbyggere er indfødte, og der er hårdt brug for udenlandsk viden og arbejdskraft i landet, hvor vækst og ambition manifesterer sig i udviklingsprojekter – både under og over grunden. Fra hjørnekontoret på 18. sal kan man se byggerier og nyanlagte parker. Her er også udsigt over den turkisblå Golf, hvilket med Martin Næsbys ord ’ikke gør noget’. Ligesom landets skattefrihed, landroveren i garagen og turene til ørkenen i weekenden heller ikke gør det.Martin Næsby, der tidligere har været udstationeret i Kasakhstan, har ikke travlt med at komme tilbage til Danmark. Hans advokatuddannede kone og deres to fælles børn vil også gerne blive.

”Både hun og børnene er glade for at være her,” siger den danske jurist, der for nyligt har været med til at starte et netværk til fremme af skandinaviske erhvervsinteresser i Golfregionen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.