Det er dit ansvar, Helge Sander!

10-08-2009
2 min.

DJØF kommentar.

Nu har vi set årets optag til de videregående uddannelser. Videnskabsminister Helge Sander var glad, da optaget ikke var lige så lavt som i ”katastrofeåret” 2008. Men 2009 ligger et ubehageligt stykke under 2007. På samfundsvidenskab og erhvervsøkonomi er der tale om et reelt fald siden 2007 på næsten 4½ procent. Opgjort som andel af en ungdomsårgang er vi slået tilbage til 2003-niveau. Det gælder også de øvrige universitetsuddannelser.

Når ministeren er tilfreds med dette, bliver jeg bekymret for, om han er klar til at gå forrest i de helt nødvendige ambitioner på uddannelsesområdet. Der skal investeres meget betydelige beløb i mere og bedre undervisning i de kommende år. For der bliver i stigende grad brug for højtuddannede, hvis Danmark skal bevare en konkurrenceevne på linje med de lande, vi gerne vil sammenligne os med. Senest har Dansk Erhverv (DE) offentliggjort en analyse, der viser en mangel på 10.000 djøfere i 2030. DE anbefaler derfor større investeringer i uddannelse.

Sander har kvitteret ved at kalde fremskrivningen ”grotesk”. Fremskrivninger er altid forbundet med usikkerhed, men det er et politisk vilkår, når der skal træffes uddannelsesbeslutninger i dag, der stensikkert får vidtrækkende betydning årtier frem. Usikkerhed om fremtiden har i øvrigt ikke afholdt regeringen fra fornuftigt at øge optaget på medicinstudiet med afsæt i prognoser for lægemangel.Hvad værre er skyder ministeren ansvaret for kapacitetsudvidelser over på universiteterne. Det er ansvarsforflygtigelse. For regeringens egen taxameterundersøgelse fra juni 2009 viser, at hver eneste ekstra optagne er en underskudsforretning for universitetet. Derfor kan universiteterne jo ikke bare kan slå portene op, uden at deres ”ejer” - videnskabsministeren - er parat til at dække omkostningerne. Ministeren må tage sit politiske ansvar på sig og hæve de lave discounttaxametre, som universiteterne i dag må uddanne de samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske studerende for.

DJØF vil gerne opfordre regeringen til at lægge et langsigtet mål for uddannelsen af samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske kandidater, der harmonerer med den fremtidige efterspørgsel. Samtidig skal regeringens betaling til universiteterne for at uddanne en djøfkandidat øges med minimum 25 procent ved finanslovsforhandlingerne nu til efteråret. Det skal dels muliggøre mere forskningsbaseret undervisning og vejledning til den enkelte studerende, så kvaliteten kan øges og frafaldet reduceres. Dels fjerne universiteternes økonomiske barriere for at øge kapaciteten.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.