Der kommer til at mangle 10.000 djøfere i 2030

10-08-2009
1 min.

Lige nu stiger ledigheden blandt nyuddannede djøfere, men det gælder om ikke at tabe nogen på gulvet, for om ti år kommer der til at mangle 10.000 djøfere.

Det viser en ny prognose over behovet for akademisk arbejdskraft frem til 2030, som Dansk Erhverv har fået udarbejdet. Ifølge prognosen vil det private erhvervsliv og det offentlige tilsammen mangle 29.500 akademiske kandidater, hvis der ikke investeres mere i uddannelse nu.

Manglen kan ifølge prognosen særligt forventes i vækstbrancher som videnservice, og manglen er særligt udtalt inden for samfundsvidenskab og tekniske videnskaber.

”Det vil koste dyrt for dansk økonomi, hvis der ikke kommer flere studiepladser,” siger forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, -Jannik Schack Linnemann.

I år er der optaget 7.440 nye studerende på samfundsvidenskab og erhvervsøkonomi. Det er godt nok en stigning i forhold til katastrofeåret 2008, men et fald på 400 i forhold til 2007. Og det svarer ifølge DJØF kun til 11,6 procent af en ungdomsårgang – hvilket er på niveau med situationen i 2003.

Samtidig er der blevet afvist et rekordstort antal studerende i år.

”Udviklingen er helt gal. Optagetallene på samfundsvidenskab og erhvervsøkonomi er alt for lave i forhold til fremtidens behov, og universiteterne må udvide kapaciteten,” siger DJØFs forbundsformand, Finn Borch Andersen.Men de lave taxametre på samfundsvidenskab og erhvervsøkonomi gør det til en underskudsforretning at øge kapaciteten.

”Arbejdsmarkedet har stor brug for djøfere, men universiteterne taber penge på at uddanne dem,” siger han.

DJØF mener, at taxametrene på samfundsvidenskab og erhvervsøkonomi må hæves med minimum 25 procent ved efterårets finanslovsforhandlinger.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.