Chokerende fyring

10-08-2009
4 min.

Kvindelig jurist i lønstøttet job på grund af handicappede børn røg ud i fyringsrunden i Statsforvaltningen Hovedstaden. En jurist i fleksjob er også blandt de i alt fire afskedigede djøfere.

Fyret på gråt papir uden så meget som en krone i hjælp til genplacering efter otte års ansættelse. Det er den situation, som jurist og mor til to handicappede børn, Anne Skov Jensen, befinder sig i lige nu.

Siden hendes nu 14-årige søn for fem et halvt år siden fik konstateret Aspergers Syndrom – autisme – har hun fået kommunal lønkompensation, så hun har kunnet nøjedes med at arbejde 25 timer om ugen som jurist i først Statsamtet Frederiksborg og siden Statsforvaltningen Hovedstaden.

I det sidste lille års tid er familiens situation spidset til. Datteren på otte fik efter et langvarigt hospitalsophold konstateret ADHD plus emotionel forstyrrelse. Altså nu to handicappede børn med hver sine meget forskellige behov. Kommunen satte lønkompensationen op, så hun kunne gå ned på 20 timer.

Samtidig blev hun selv undersøgt – fordi hun kunne genkende mange af symptomerne fra sin datter – og fik selv stillet diagnosen ADHD. Det hele udløste en belastningsrelateret depression, så hun blev sygemeldt.

”Jeg gik alt for længe med det. Jeg er den type, der aldrig melder mig syg og arbejder som en hest de timer, jeg har på jobbet. Jeg fik så en række fysiske symptomer som åndedrætsbesvær, tinnitus og søvnbesvær. Jeg troede, det gik over, men til sidst sagde min psykiater, at jeg skulle sygemeldes.”

Hun har også haft en længerevarende fraværsperiode sidste år, hvor hun havde orlov, fordi hun og hendes mand var nødt til at tage sønnen ud af folkeskolen, mens de ventede på en plads på en specialskole.

”Så jeg har i perioder været en ’ustabil’ medarbejder på grund af børnenes og mit eget handicap, og det er derfor, jeg nu er fyret.”

Men hun havde ingen som helst forudanelse om det.

”Min HR-afdeling har jo været fantastisk over for mig.”

Og hun har passet sit arbejde. Ingen har sagt til hende, at hun ikke fyldte sin plads ud i de timer, hun var der.

”Det kom helt bag på mig, da jeg blev ringet op af vicedirektøren, og der stod et bud i døren med brevet ti minutter efter.”

Aldrig set så dårlig behandling

I alt fire djøfere er blevet afskediget i Statsforvaltningen Hovedstadens fyringsrunde, Blandt dem er – udover Anne Skov Jensen – også en djøfer i fleksjob.

De fire har kun fået det opsigelsesvarsel, de har krav på efter overenskomsten. Altså hverken fratrædelsesgodtgørelse eller genplaceringshjælp.

Reaktionen fra DJØF er usædvanlig skarp.

”Det er chokerende ringe. Jeg har aldrig oplevet en så dårlig behandling af ansatte i en -fyringsrunde. Det er også et utroligt ringe signal at sende til dem, der bliver tilbage i organisationen. Her kan de se, hvad de kan forvente, hvis de selv skulle komme i situationen,” siger chefkonsulent i DJØF, Nicolai Robinson.

Vicedirektør i Statsforvaltningen Hovedstaden, Helle Haxgart, siger, at det har været afgørende for ledelsen at begrænse antallet af afskedigede.

”Vi har givet alle afskedigede det opsigelsesvarsel, som de er sikret via lovgivning og overenskomst. Aftaler om yderligere fratrædelsesordninger ville have medført, at vi skulle afskedige et endnu større antal medarbejdere.”

”Derfor står vi helt uforstående over for DJØFs meget følelsesbetonede kritik, og vi må appellere til, at DJØF nu også prøver at optræde solidarisk over for deres medlemmer i en lidt bredere kreds.”

Afskedigelsen af i alt 13 medarbejdere skyldes et pålagt bevillingsfald, understreger Helle Haxgart, der ikke vil kommentere spørgsmålet om, at der er to særligt socialt udsatte djøfere blandt de fyrede.”Vi er meget, meget kede af, at det har været nødvendigt at afskedige. Det gælder uanset hvilke personlige forhold, de berørte har.”

DJØF afviser, at det skulle være usolidarisk at kritisere fyringen af Anne Skov Jensen.

”Jamen, hvor er vi henne, hvis vi ikke må påtale, at et så udsat medlem ikke engang har fået en krone i genplaceringshjælp. Det har man kunnet tilbyde på andre arbejdspladser i staten, hvor man har haft større afskedigelsesrunder som følge af svigtende indtægter og faldende bevillinger,” siger forhandlingschef Lotte Spanggaard.

Borgmesteren i Anne Skov Jensens hjemkommune Allerød, Erik Lund (C) undrer sig over, at to ud af de fire afskedigede djøfere i Statsforvaltningen Hovedstaden befinder sig i en socialt udsat position.

”Man kan ikke kun tage sociale hensyn i en fyringsrunde. Men at der skal være 50 procent iblandt lyder noget mærkeligt.”

Hjemme hos Anne Skov Jensen ser familiens økonomi sort ud. Uden et nyt job står hun til at ende på deltidsdagpengesats og mister samtidig den største del af lønkompensationen fra kommunen.

”Vi kan ikke sælge huset, for vores søn har brug for sine vanlige rammer for at kunne fungere. Så vi er allerede ved at skære ind til benet, hvor vi kan – uden at det forslår ret meget,” forklarer hun.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.